Simptom, ki lahko kaže na možganski tumor, pojavi se, ko se zbudimo

Možganski tumor je bolezen, ki ji letno podleže milijone ljudi. Pogosto zato, ker se bolezen odkrije prepozno. V večini primerov se simptomi pojavijo šele, ko intrakranialni tlak preseže določeno mejo. Ker se tekočine, ki obdajajo glavo, povečajo ko telo leži, so lahko nekateri simptomi bolj izraziti takoj po prebujanju.

Zdravniki pojasnjujejo, da je jutranji glavobol eden vodilnih simptomov, ki jih pogosto povezujemo z možganskimi tumorji. Tradicionalno velja, da glavobol, kot simptom možganskega tumorja, kaže nekatere posebne klinične značilnosti. Vključno s poslabšanjem zjutraj ali v ležečem položaju, najpogosteje ga spremljata tudi slabost in bruhanje.

Poleg tega, da je bolj izrazita zjutraj, zdravniki navajajo tudi, da je vrsta bolečine pri vsakem bolniku drugačna. Po njihovem mnenju glavobole, ki kažejo na možganski tumor, pogosto opisujejo kot tope bolečine, kot določene občutke neprijetnega pritiska. Po drugi strani nekateri bolniki čutijo ostre ali zbadajoče bolečine.

Glavoboli, ki kažejo na možganski tumor, se lahko nahajajo v določenem delu glave in so pogosto izrazitejši, ko prizadeta oseba kašlja, kiha ali se sklanja. Dr. Lindsay Lipinsky, docentka za onkologijo in nevrokirurgija, predlaga, da je pomembno biti pozoren tudi na druge opozorilne znake.

Doslej opravljene raziskave na to temo ocenjujejo, da ima 60 odstotkov bolnikov z možganskimi tumorji poleg glavobolov tudi druge simptome. Najpogosteje se pojavijo ob drugi nevrološki težavi, kot so težave z govorom ali po epileptičnem napadu. Nekateri bolniki imajo tudi težave s požiranjem, težave s spominom in koncentracijo ter z vidom, pojasnjuje Lipinsky.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kdaj je glavobol nevaren?  Ti simptomi kažejo, da morate obiskati zdravnika

Glavobol je pogost pojav, občasno jih doživi skoraj vsak. Čeprav so lahko izjemno neprijetni in celo izčrpavajoči, običajno ne predstavljajo resne zdravstvene težave, poroča Healthline. Zdravniki pojasnjujejo, da večino glavobolov ne povzročajo resne zdravstvene težave. Najpogosteje so posledica dehidracije, pomanjkanja spanja, hormonske spremembe ali stresa… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja