Goveja golaž juha z izdatno merici kisle smetane
Goveja golaž juha je juha za junake in jed na žlico, ki se res vedno prileže. Naj vas količina paprike ne prestraši – deluje, obljubimo vam. Za pripravo slastnega kosila boste potrebovali okoli dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest obrokov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 kg govedine
- 2 žlici moke
- olje
- 2 srednji čebuli, narezani na kocke
- 4 srednje velike korenčke, narezane na kocke
- 2 palčki zeleni, listi in vse, narezano na kocke
- 1 rdeča paprika, brez semen in narezana na kocke
- 5 strokov česna, strtih
- 4 žlice dobre sladke madžarske paprike
- 2 žlici zdrobljenih semen kumine
- 60g/4 žlice paradižnikove mezge
- 3 lovorjev listi
- 2 litra goveje jušne osnove
- 4 krompirje, olupljene in narezane na majhne kocke
- Sol in poper
- Kisla smetana inpeteršilj, za okras
Postopek priprave:
Meso obrežite in narežite na grižljaj velike kose. V veliki skledi zmešajte moko s čajno žličko soli in popra. Dodajte goveje meso in premešajte, da so vsi kosi posuti z moko.
V veliki ponvi segrejte žlico olja in v majhnih porcijah popecite goveje meso. Pazite, da ne napolnite ponve, sicer se bo govedina kuhala na pari in ne popekla.
Medtem v loncu z debelim dnom segrejte malo olja, dodajte čebulo, korenje, zeleno, rdečo papriko in česen. Na rahlo pražite približno 10 minut, dokler se zelenjava ne zmehča.
Dodajte goveje meso, papriko, kumino, paradižnikovo mezgo in lovorjev list ter zalijte z govejo osnovo.
Dobro premešajte, pokrijte in pustite rahlo vreti vsaj uro in pol, dokler se govedina ne začne mehčati. Dodajte krompir in dušite še 30 minut. Pred serviranjem preverite začimbe.
Golaž juho postrezite v skodelicah za juho z z izdatno merico kisle smetane in dobro potresite s peteršiljem.
Dober tek!