Rižota s pečenimi gobami, suhim vermutom in parmezanom

Rižota s pečenimi gobami in suhim vermutom je prava mala gurmanska poslastica! Praženje gob poudari njihov okus, suhi vermut pa tej sicer klasični rižoti ponudi aromatično piko na i. Za pripravo jedi boste potrebovali dobre pol ure. Iz navedenih količin boste dobili  

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 400g mešanih divjih gob, kot so ostrigar, jurček in lisička, natrganih na majhne koščke (ali bolj dostopnih šampinjonov)
  • Tri žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • Poper
  • 1l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 50g masla
  • 4 šalotke, mlete
  • 200g arborio riža
  • 1,5 dcl suhega vermuta
  • 80g sveže naribanega parmezana in še malo za serviranje

Postopek priprave:

Pečico segrejte na 220C. Gobe polijte z oljčnim oljem in jih začinite s soljo in poprom. Gobe razporedite po s peki papirjem obloženem pekaču. Pecite jih do zlate in hrustljave barve približno 15 minut, pri čemer jih nekje na polovici časa premešajte.

Medtem v srednje veliki ponvi zavrite juho. 

V veliki globoki ponvi segrejte 2 žlici masla. Dodajte šalotko; dušite na zmernem ognju in mešajte, dokler se ne zmehča, približno 4 minute. Dodajte riž in med mešanjem pražite, približno 1 minuto. Dodajte vermut in kuhajte, mešajte, dokler se vermut ne vpije, približno 2 minuti. Dodajte 1 zajemalko tople juhe, ob stalnem mešanju kuhajte na zmernem ognju, dokler se skoraj ne vpije. Med stalnim mešanjem nadaljujte z dodajanjem juhe po zajemalko naenkrat, dokler se skoraj ne absorbira, 15 minut.

V rižoto dodajte polovico popečenih gob. Kuhajte rižoto in po potrebi dodajte še več juhe, dokler se riž ne zmehča, odvečna tekočina pa se spremeni v gosto kremasto omako, približno 5 minut. Vmešajte še preostali 2 žlici masla in parmezan. Začinite s soljo in poprom. 

Postrezite, potresno s preostalo polovico popečenih gob in dodatnim parmezanom.

Dober tek!

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

Dodaj odgovor