Hitro in nasitno: Kremasti veganski ‘Mac & Cheese’
Mac & cheese je hrana, ki hitro napolni lačne trebuščke. Tokrat smo izbrali vegansko različico in za razkošno dišečo omako pa lahko namesto olivnega olja uporabite tudi tartufovo olje.
Če ga še ne uporabljate, je prehranski kvas “sirast” nadomestek. Pogosto je na voljo v kosmičih, zaradi česar je odličen za mešanje v tople omake, kot je ta. Ustvari razkošno, pikantno, svilnato omako. Je tudi veganski vir vitamina B12.
Vsaka porcija vsebuje 490 kcal, 10 g beljakovin, 58 g ogljikovih hidratov (od tega 2 g sladkorjev), 23 g maščob (od tega 8 g nasičenih maščob), 5 g vlaknin in 2,1 g soli.
Za pripravo jedi boste potrebovali slabo uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 250g veganskih posušenih makaronov
- ščepec soli
Za omako:
- 5 žlic olivnega olja
- 400 ml ovsenega mleka
- 1 žlica prehranskega kvasa (neobvezno)
- 4 stroki česna , sesekljani, ali 1½ žličke česna v prahu
- ¼ žličke mletega črnega popra
- ½ žličke soli
- 1 žlička prekajene paprike
- ¼ žličke dijonske gorčice
- 2 žlici koruzne moke
- 120 g veganskega sira
Postopek priprave:
Zavrite lonec s slano vodo. Dodajte makarone in kuhajte, dokler niso al dente.
Za pripravo omake dajte vse sestavine, razen veganskega sira, v skledo ali mešalnik in stepajte ali mešajte, dokler zmes ni gladka. Preložite v veliko ponev na nizek do srednji ogenj. Dodajte 100 g veganskega sira in kuhajte, dokler se ne stopi – vendar pazite, da ne zavre.
Žar segrejte na srednje visoko. Testenine odcedite, nato dodajte sirovi omaki in mešajte. Preložite v ovalni pekač in posipajte s preostalimi 20 g veganskega sira. Pecite na žaru 5–10 minut ali do zlate barve.
Dober tek!
vir Foto: Pexels