Kako narediti pangrattato – ‘parmezan revežev’

Pangratato je italijanski izraz za mešanico praženih krušnih drobtin. Pangrattato se običajno uporablja za dodajanje teksture in okusa različnim jedem.

Običajne krušne drobtine so preprosto posušen in fino mlet kruh, se pangrattato naredi tako, da se star kruh nariba ali zdrobi v kuhinjskem robotu, dokler ne dobi grobe teksture, nato se ga popeče z olivnim oljem in začimbami, kot so česen, zelišča ali kosmiči čilija.

Danes velja za gurmansko začimbo, včasih pa so ga tisti, ki si niso mogli privoščiti parmezana, uporabljali za popestritev zelenjave ali testenin.

Umetnost ustvarjanja nečesa iz nič

Zgodba o siru za revne (il formaggio dei poveri) izhaja iz ene glavnih vrlin Italijanov, umetnosti iz nič narediti nekaj. Arrangiansi je italijanski izraz, ki se nanaša na prakso iznajdljivosti in ustvarjalnosti pri iskanju rešitev za težave z omejenimi viri.

Ta koncept je globoko zakoreninjen v italijanski kulturi, zlasti v južni Italiji, kjer so se ljudje skozi zgodovino soočali z veliko revščino. Star in trd kruh so tako kot sir naribali in začinili s česnom, soljo, oljem in zelišči ter posuli po vrhu jedi.

Priprava in različice

Priprava pangratate je zelo preprosta. V segreto ponev dajte nariban star kruh, ki ga pokapate z malo olivnega olja in posolimo. Za izboljšanje okusa lahko dodate druge sestavine, na primer česen, drobno sesekljana zelišča ali čili. Ko se drobtine zlato zapečejo, ponev odstavite z ognja.

Klasičen pangratato pripravimo tako, da na srednjem ognju segrejete malo ekstra deviškega olivnega olja in strok olupljenega česna. Ko se česen zlato obarva, ga odstranite iz ponve in dodajte drobtine. Premešajte in pražite drobtine toliko časa, da se zlato obarvajo. Odstranite z ognja in začinite s soljo in ščepcem črnega popra.

https://twitter.com/Wrightgal80/status/1430972514872799234?s=20

Če želite svojemu pangratatu dodati okus po oreščkih, v ponvi na srednjem ognju segrejte malo ekstra deviškega olivnega olja. Dodajte drobtine, drobno sesekljane lešnike in lističe rožmarina. Premešajte, da se vse poveže in pražite toliko časa, da se drobtine zlato obarvajo. Odstavite z ognja in dodajte sol.

Uporaba v jedeh

Pangrattato je vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabite v različnih jedeh za dodajanje okusa in teksture. Uporabite ga za paniranje ali ga potresite po testeninah, kot so špageti carbonara za malo dodatnega okusa in hrustljavosti.

Lahko je zanimiv dodatek k skoraj vsaki rižoti ali kot preliv k pečeni zelenjavi… Možnosti je res veliko in to je tudi odličen način, kako izkoristiti star kruh in različnim jedem dodati novo dimenzijo.

Foto: zajem zaslona vir

Dodaj odgovor