Jabolko pred obrokom lahko zniža raven sladkorja v krvi

Zaužitje jabolka pred obrokom lahko zniža raven sladkorja v krvi. Sladkorna bolezen je resno stanje, ki vpliva na življenje prizadete osebe na različne načine. Ne glede na to, katero vrsto sladkorne bolezni imate, povzroča previsoke ravni krvnega sladkorja. Vzdrževanje stabilne ravni sladkorja je za tiste, ki živijo s to kronično boleznijo, bistveno.

Eden od načinov, kako to doseči, je s tem, kar jeste. Številni zdravstveni strokovnjaki zagovarjajo prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo in zdravimi ogljikovimi hidrati.

Strokovnjaki hkrati svarijo pred zmanjšanjem vnosa živil, kot sta sladkor in predelano meso. Vendar se zdi, da bi uživanje enega sadja lahko pomagalo znižati krvni sladkor, pravijo strokovnjaki.

Študija, objavljena v reviji Nutrients, je pokazala, da uživanje jabolka 30 minut pred obrokom zniža raven sladkorja v krvi za približno 50 odstotkov.

“Zaužitje jabolka pol ure pred obrokom velja za najbolj učinkovito za zniževanje krvnega sladkorja pri ljudeh, kar je potrdila tudi ta raziskava. Gre za presenetljivo in revolucionarno odkritje, ki bi lahko pomagalo predvsem vsem diabetikom, za katere je vzdrževanje določene ravni krvnega sladkorja življenjskega pomena,” so zaključili avtorji raziskave.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Tako se hujša kot za šalo: Pet načinov, kako voda pospeši hujšanje

Veliko število študij podpira teorijo, da je pitje vode koristno za hujšanje. Hidracija je namreč ključna za številne dejavnike, ki igrajo vlogo pri izgubi teže, vključno s prebavo, porabo kalorij, delovanjem mišic.

Ustvarja občutek sitosti

Ko je želodec poln, pošlje signale možganom, naj prenehajo jesti. Voda lahko pomaga zasesti prostor v želodcu, kar povzroči občutek sitosti in zmanjša lakoto.

Oseba lahko tudi misli, da je lačna, ko je dejansko žejna, in če popije kozarec vode, preden poseže po nečem za jesti, lahko pomaga preprečiti nepotrebne prigrizke.

V študiji iz leta 2014 je 50 žensk s prekomerno telesno težo 8 zaporednih tednov 30 minut pred zajtrkom, kosilom in večerjo, skupaj z rednim uživanjem vode popilo 500 mililitrov vode. Udeleženkam so se zmanjšali telesna teža, telesna maščoba in indeks telesne mase. Poročali so tudi o zmanjšanju apetita. Študija iz leta 2021, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Clinical Nutrition, je pokazala, da je pitje vode povezano z nižjim skupnim vnosom kalorij… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja