Kaj je riž in kaj se zgodi z našim telesom, če ga jemo vsak dan?

Riž je žitna rastlina iz družine žitaric, znanstveno znana kot Oryza sativa ali Oryza glaberrima. Je ena najpomembnejših živilskih rastlin na svetu in se široko uporablja v hrani za ljudi po vsem svetu, še posebej v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki.

Riž je priljubljen zaradi svoje visoke vsebnosti ogljikovih hidratov, nizke vsebnosti maščob in nizke vsebnosti beljakovin. Obstaja več različnih sort riže, ki se uporabljajo po obliki, barvi, okusu in teksturi. Nekatere pogoste vrste riža vključujejo dolgozrnati, kratkozrnati, basmati, jasminov in divji riž.

Riž je vključen v mnoge jedi, kot so rižote, kariji, juhe, enolončnice, sušiji in mnoge druge jedi. Prav tako se lahko uporablja za pripravo prilog, solat, sladic in drugih jedi, je sestavni del številnih kulinaričnih kultur po vsem svetu.

Kaj se zgodi, če riž jemo vsak dan?

Če vsak dan kot svojo glavno prehrano uživate riž, lahko svojemu telesu potencialno precej škodite.

Tu je nekaj možnih učinkov, ki jih lahko imate vsakodnevno prehrano z rižem:

Pomanjkanje hranil: Riž je sicer dober vir ogljikovih hidratov, vendar je relativno pomanjkljiv v drugih hranilih, kot so beljakovine, vlaknine, zdrave maščobe, vitamini in minerali. Dolgotrajna prehrana samo z rižem lahko vodi do pomanjkanja teh pomembnih hranil. Slednje lahko povzroči slabo prehransko stanje, zmanjša imunske funkcije, slabše okrevanje po poškodbah in drugih zdravstvenih težavah.

Povečanje tveganja za sladkorno bolezen: Prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati, kot je riž, lahko poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da hitro dvigne raven sladkorja v krvi. Dolgotrajno uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom lahko obremeni trebušno slinavko, kar lahko poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Težave s prebavo: Ima razmeroma malo vlaknin, ki so ključne za zdravo prebavo. Pomanjkanje vlaknin v prehrani lahko povzroči težave s prebavo, kot je zaprtje, napihnjenost in druge prebavne težave.

Povečanje tveganja za prekomerno telesno težo: Če je riž glavna sestavina vaše prehrane in uživate več kalorij, ki jih porabite, lahko povečate tveganje za prekomerno telesno težo ali debelost. Je relativno kalorična hrana, zato je pomembno paziti na količino, ki jo uživate, in se držite zmernih obrokov.

Pomanjkanje raznolikosti: Monotona prehrana samo z rižem lahko privede do pomanjkanja raznolikosti v prehrani, kar lahko vodi do pomanjkanja določenih hranil in mikroelementov, ki so potrebni za optimalno delovanje telesa.

Pomembno je omeniti, da so zgornji učinki odvisni od številnih dejavnikov, vključno s količino riža, ki jo uživate, in drugih prehranskih navad.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja