Permisivna vzgoja, kaj je in kako vpliva na otroke?

Permisivna vzgoja je ena od stilov vzgoje, kjer starši kažejo visoko mero dovoljevanja in toleriranja otrokovega vedenja, z omejenimi omejitvami in pravili. Starši, ki uporabljajo permisivno vzgojo so manj strogi in manj zahtevni glede obnašanja svojega otroka. Otroku pri odločanju dajejo veliko avtonomije in svobode. Ta stil vzgoje pogosto temelji na zaupanju v otroka in njegovem naravnem razvoju, brez velikega mešanja staršev.

Permisivna vzgoja na otroka vpliva na naslednje načine:

Samodisciplina: Otroci, ki so vzgajani s permisivno vzgojo, morda ne razvijejo močne samodiscipline, saj jim manjka struktura in jasna pričakovanja glede njihovega vedenja. Pomanjkanje meja in omejitev lahko vodi v pomanjkanje samoobvladovanja in težave pri uporabi pravil.

Odgovornost: Permisivna vzgoja lahko vpliva na razvoj otrokovega občutka odgovornosti. Brez jasnih pričakovanj glede njihovega vedenja se otroci morda ne bodo naučili prevzemati odgovornosti za svoja dejanja. Zanašali se bodo na druge, da bi se odločili namesto njih.

Socialni odnosi: Otroci, vzgajani s permisivno vzgojo, se lahko soočajo s težavami pri razvijanju zdravih socialnih odnosov. Ker jim manjka strukture in meje, se lahko težje prilagodijo družbenim normam in pravilom. Prav tako imajo ti otroci lahko težave pri obvladovanju konfliktov in reševanju problemov v težjih socialnih situacijah.

Samopodoba: Permisivna vzgoja lahko vpliva tudi na razvoj otrokove samopodobe. Brez jasnih smernic in meja se otroci morda ne naučijo, kaj je sprejemljivo vedenje in kaj ne. Slednje pa lahko vpliva na njihovo razvoj glede odobritve in samopodobe.

Razvajenost: V permisivni vzgoji se otroci lahko naučijo, da se jim vse stvari brez dovolj omejitev ali posledic, kar lahko privede do razvajenosti. Permisivno vzgajani otroci se lahko namreč naučijo, da lahko dobijo, kar hočejo, brez truda ali spoštovanja pravil.

Seveda pa je pomembno omeniti, da sta vsak otrok in družina edinstvena, vpliv permisivne vzgoje na otroka pa je lahko različen.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja