Kaj je vzrok za bolečine v srednjem delu hrbta?

Ker je na sredini hrbta toliko mišičnih skupin, obstaja veliko razlogov za zapletanje situacije. Vsak se je imel verjetno, vsaj enkrat v življenju, priložnost srečati s to neprijetno bolečino. Lahko ste se pretegnili med spanjem ali med igranjem odbojke s prijatelji.

Te mišice vključujejo romboide med lopaticami, ki igrajo pomembno vlogo pri stabilizaciji lopatice med gibi zgornjega dela telesa. Poleg tega so tu še mišice, ki stabilizirajo hrbtenico, medrebrne mišice, ki sedijo med rebri in se premikajo ob vdihu in izdihu ter diafragma. To je primarna mišica za dihanje.

Bolečine v srednjem delu hrbta

Vse te mišice lahko postanejo napete zaradi različnih razlogov. Dolgotrajno sedenje, navada zvijanja ali nepravilnega dvigovanja uteži. Gotovo pa je, da se nad bolečinami, v tem delu telesa, pritožujejo ljudje s pisarniškimi službami, ženske z velikimi prsmi ali slabimi nedrčki.

Poleg fizičnih razlogov so lahko tudi psihični. Zanimivo je namreč, da je stres lahko velik dejavnik, ko gre za bolečine v srednjem delu hrbta. Ko se počutimo preobremenjeni, se naše mišice napnejo in ramena dvignejo, spremenimo pa tudi vzorce dihanja. Samo dihanje v zgornji del prsnega koša lahko pomeni, da diafragma ni pravilno vpeta in lahko pogosto povzroči bolečino v sredini hrbta.

Kako lajšati bolečino v sredini hrbta?

Rešitev ni tako preprosta. Če je vaša sredina hrbta omejena, bo to močno vplivalo na spodnji del hrbta. Zato je zelo pomembno, da se odpravite k specialistu, ki bo težavo zdravil, preden napreduje ali vztraja in postane kronična. Prav tako je treba izključiti kaj resnejšega, na primer zlom. Masažne žogice je na našem trgu enostavno najti, idealno je začeti z mehkejšo.

Na splošno je krepitev hrbta pomembna, da se izognete sključeni drži. Tako, kot ohranjanje dobrih vzorcev dihanja in nizka raven stresa (kar seveda že veste). Tukaj pa je vaja, ki vam lahko pomaga.

Preizkusite vajo z masažno žogo

Masažno žogico ali samo teniško žogico položite med lopatice in jo kotrljajte gor in dol ob steno, da pridete v mišice srednjega dela hrbta. Gre za fantastično tehniko, ki zmanjša napetost, ki se nabira med lopaticami.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja