Kako se spopasti z napadi tesnobe in strahu?

Zaradi časa, v katerem živimo, postajajo napadi tesnobe vodilni problem duševnega zdravja po vsem svetu. Anksioznost je duševno in fizično stanje, v katerem ima oseba občutek, da se bo v prihodnosti zgodilo nekaj neprijetnega in groznega. Gospodarska kriza, potresi in pandemija koronavirusa so lahko nekateri od razlogov za povečanje primerov tesnobe.

Po lanskih podatkih organizacije Mental Health Europe so petim od stotih ljudi v Evropi diagnosticirana anksioznost. Možno je, da se mnogi spopadajo z njo in sploh niso prepričani, kaj se dogaja z njimi.

Anksioznost je težko diagnosticirati in tu je nekaj tipičnih simptomov:

  • negativne, kompulzivne ali obsesivne misli
  • potreba po nadzoru nad svojim življenjem ali življenjem drugih
  • nezmožnost sprostitve
  • težave pri sprejemanju odločitev
  • velika samokritičnost
  • odpor. do sprejemanja pomoči drugih
  • občutkov negotovosti ali nestabilnosti
  • občutkov žalosti , jeze ali drugih težkih čustev
  • slaba volja
  • težav s koncentracijo

Fizični znaki vključujejo prebavne motnje, kronično utrujenost, zgago in druge telesne simptome.

Kako pomaga čuječnost

Občasni napadi anksioznosti so normalni in jih občasno doživi vsak. Vendar pa lahko stalna, vsesplošna ali pretirana tesnoba moti vsakdanje zasebno in poslovno življenje.

Če opazite, da vaši napadi tesnobe vplivajo na vaše delovanje, vam lahko pomaga vadba tehnik čuječnosti. Raziskave kažejo, da na ta način lahko ublažite občutke tesnobe, zmanjšate stres in pomirite napade panike.

Tvoji občutki niso ti

Čuječnost vam pomaga, da se naučite živeti s težkimi občutki, ne da bi se nanje navezali. Ne da bi jih analizirali, zatirali ali spodbujali. Ko si dovolite samo začutiti in prepoznati svoje skrbi, sprožilce, boleče spomine in druge težke misli in občutke, pogosto pomaga, da preprosto izginejo.

Raziščite vzrok

Čuječnost vam omogoča, da raziščete temeljne vzroke stresa in skrbi, tiste, ki so vas pripeljali v trenutno situacijo. Namesto, da trošite energijo za boj ali beg, raje poskusite razumeti resnične vzroke svojih skrbi. To naredite tako, da opazite, kaj se dogaja v vašem življenju.

Občutek umirjenosti

Vadba čuječnosti vam pomaga ustvariti prostor okoli svojih skrbi, da vas ne “požrejo”. Ko boste začeli razumeti temeljne vzroke za svoje nelagodje in strahove, se bodo naravno pojavili občutki umirjenosti, uravnoteženosti in svobode. Vi boste vedno bolj uživali v svojih sproščujočih in prizemljenih ritualih čuječnosti.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja