Nevrologi razkrili, kaj bi prepovedali svojim otrokom

Nevrologi pojasnjujejo, da se možgani v otroštvu razvijajo hitreje, kot v katerem koli drugem življenjskem obdobju. Zato je tako pomembno, da sprejmemo zaščitne ukrepe in spodbujamo zdravo rast možganov. Tako zagotovimo, da dosežejo svoj polni potencial.

Otroški možgani so še posebej občutljivi na poškodbe, okužbe in toksine. Določene dejavnosti ali vedenje lahko povečajo tveganje za telesne poškodbe ali poškodbe možganov in celo smrt. Strokovnjaki opozarjajo, da tudi navade, ki se morda zdijo nenevarne, lahko vplivajo na razvoj možganov in povzročijo dolgoročne težave.

Nevrologi in fiziatri, ki so tudi starši, so razkrili, katerim dejavnostim se izogibajo, da bi zmanjšali tveganje za poškodbe svojih otrok in ohranili njihove možgane zdrave.

Ukvarjanje s športom brez čelade

Zdravniki poudarjajo, da otroci, ki se ukvarjajo s kontaktnimi športi ali katero koli dejavnostjo, ki vključuje kolesa, morajo nositi čelado. To vključuje hokej, kolesarjenje, rolkanje ali skiro, rolanje, smučanje in deskanje na snegu.

Fiziater dr. Brian Im. pravi: “Ne glede na to, ali gre za trening, tekmovanje ali igro na dvorišču, je treba otrokovo glavo zaščititi.”

Čelade lahko zaščitijo pred pretresi možganov, zlomi in drugimi poškodbami.

Vrnitev v šport po več pretresih možganov

Tudi en pretres možganov je preveč, ugotavljajo zdravniki. Toda ponavljajoči se pretresi možganov,  lahko povzročijo poškodbe možganov in vseživljenjske nevrološke posledice. Ugotavljajo, da jih pogosto opazimo pri otrocih in najstnikih športnikih v kontaktnih športih.

“Po ponavljajočih se pretresih možganov, tudi če sta le dva, svojega otroka verjetno ne bi več pustil nazaj k temu športu ali dejavnosti. Zame je to pokazatelj, da je preveč tvegana,” poudarja dr. Im.

Prekomerno uživanje kofeina

Klinika Mayo poroča, da je kofein lahko del zdrave prehrane odraslih, vendar lahko prekomerno uživanje ogrozi zdravje. Stranski učinki kofeina lahko vključujejo glavobole, nespečnost, razdražljivost, živčnost, hiter srčni utrip in tresenje.

Po podatkih Ameriške akademije za otroško in mladostniško psihiatrijo ni dokazano varnega odmerka kofeina za otroke. Otroci, mlajši od 12 let, ne smejo uživati ​​kofeina. Običajni viri kofeina za otroke so kava in nekateri sladoledi ali bonboni z okusom kave. Kofein vsebuje tudi čaj, nekateri sokovi, energijske pijače, nekatere čokolade, gumiji, žvečilni gumi, arašidovo maslo, energijske ploščice, nekateri izdelki za nego kože in nekatera zdravila brez recepta.

Nevrolog in pediater dr. Aaron Abram pravi: ”Veliko otrok vidim z najrazličnejšimi glavoboli in migrenami. Mislim, da obstaja povezava s pitjem velikih količin kofeina” 

“Vejpanje”

E-cigarete in naprave za uparjanje so najpogosteje uporabljeni tobačni izdelki med mladimi v ZDA. Številni zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je kajenje cigaret med najstniki postala epidemija z resnimi zdravstvenimi tveganji.

Dr. Abrams poudarja: “Pogosto se misli, da vejpanje ni tako škodljivo, a resničnost je drugačna. Lahko povzroči odvisnost, ker vsebuje nikotin. In razen nikotina ne vemo 100 odstotkov natančno, kaj je še v e-tekočinah.”

Ne samo, da lahko e-tekočine vsebujejo različne škodljive snovi, pravi Abrams, ampak so lahko ravni nikotina tako visoke, da povzročijo odvisnost.

Nenadzorovan čas zaslona

Abrams pravi: “Z nevrološkega vidika je omejitev časa pred zaslonom zelo pomembna.”

Sklicujoč se na priporočila Ameriške akademije za pediatrijo, Abrams svari pred preživljanjem, več kot dveh ur na dan pred ekranom in predlaga prepoved ekranov po 20. uri. “Svetlobna stimulacija lahko moti cirkadiane ritme in moti cikel spanja in budnosti,” je dodal.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je predolg čas pred ekranom povezan tudi z drugimi duševnimi težavami in celo s slabšo kakovostjo življenja.

Abrams ugotavlja: “Ni naključje, da vidimo veliko več otrok, ki imajo težave z ohranjanjem pozornosti in koncentracije. To je povezano z velikim povečanjem časa, preživetega pred zaslonom.”

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kakšni so simptomi epilepsije pri otrocih? 

Epilepsije ni vedno preprosto prepoznati. Povzroča napade, ki se začnejo v možganih. To je nevrološka bolezen, ki prizadene skoraj 3 milijone ljudi v Združenih državah, od katerih jih je 470.000 mlajših od 17 let. Medical News Today poroča, da je večina odraslih z epilepsijo, svoj prvi napad doživela v otroštvu ali adolescenci… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja