Kako stresni dogodki v življenju vplivajo na vedenje otroka? 

Starši sanjajo o idiličnem otroštvu za svojega otroka. Vendar je resničnost taka, da je otrokovo življenje, lahko prav tako stresno, kot življenje odraslega. Psihologinja Amy Morin pojasnjuje, da je sicer odvisno od okoliščin, vendar otrok ni popolnoma zgrajen, da bi se s stresom spopadal na zdrav način.

Vsak otrok se drugače odzove na stresne dogodke, naj gre za ločitev, smrt v družini, težave v šoli ali veliko selitev. Otrok potrebuje vašo pomoč pri reševanju te težave. Prvi korak za vas, kot starša je, da prepoznate opozorilne znake, da se vaš otrok spopada s stresom.

Pravočasno prepoznajte znake

Zaradi fizioloških učinkov na otrokove možgane stres sproži odziv na boj ali beg. Ta je lahko kratkoročno koristen, kot je priprava na izpit, a dolgoročno škodljiv. Glede na to, da so možgani vašega otroka v obdobju hitrega razvoja, so ti hormonski odzivi lahko škodljivi za učenje in vedenje. Če je vaš, sicer lepo vzgojen otrok, nenadoma začel z izbruhi jeze ali zabredel v težave v šoli, je to lahko znak, da je pod stresom.

Vedenjski znaki, ki kažejo, da otrok doživlja stres, vključujejo jezo, agresivno vedenje, jokajoče uroke in kljubovanje. Obstajajo tudi številni nevedenjski znaki, kot so močenje postelje, pritožbe zaradi fizičnih bolečin, kot so bolečine v trebuhu ali glavoboli, in težave z ocenami.

Odziv na neprimerno ravnanje

Obstaja občutljiva meja med razumevanjem, od kod izvira otrokovo vedenje, in opravičevanjem, da sledi pravilom. Priznajte otrokova čustva, vendar mu razložite, da obstajajo zdravi načini za spopadanje z neprijetnimi čustvi.

Naučite svojega otroka ustreznih načinov za spopadanje s tesnobo, frustracijami in jezo. V nekaterih primerih se lahko odločite, da zapustite ali zavrnete sodelovanje. Vendar ne prezrite otrokove potrebe po ljubezni. Izkažite otroku dodatno ljubezen v tem stresnem času, tudi ko vam gre na živce.

Zmanjšajte otrokov stres

Pomagajte svojemu otroku, da se na zdrav način sooči s stresom. Pravzaprav se morda včasih vaš otrok noče pogovarjati z vami, vendar je že to, da ste skupaj v isti sobi, dovolj. Pokažete mu, da vam je mar. Skupno preživljanje časa je še posebej pomembno, če je stresna situacija povezana z ločitvijo ali smrtjo.

Če stres izvira iz tesnobe zaradi neznanega, kot je selitev v novo mesto ali začetek v novi šoli, pomagajte otroku razumeti, kaj se bo zgodilo. Pogovorite se o tem, kaj lahko pričakuje in svojega otroka čim bolje pripravite. Ogledate si slike novega mesta ali se igrate na igrišču v novi šoli pred začetkom pouka. Ne glede na to, ali domov prinašate novega otroka ali se selite v boljšo sosesko, so lahko tudi pozitivne izkušnje za otroka stresne. Vsakršna sprememba lahko resno škoduje otrokovemu počutju, zato je treba nanjo paziti.

Izogibajte se predolgi uporabi zaslona

Morda mislite, da je odlična rešitev, če otroka postavite pred televizijo za malo sprostitve. Še posebej, če vas pogosto prosi za nekaj časa pred zaslonom. Toda gledanje televizije ali igranje video iger pravzaprav sploh ni sproščujoče.

Otroci se bolje odzivajo na bolj proaktivne tehnike sproščanja, kot sta vadba ali meditacija. Ko jim dovolite čas pred zaslonom, ne pozabite, da lahko nekateri programi dejansko še bolj obremenijo vašega otroka. Večerne novice so na primer polne zgodb o naravnih nesrečah in nasilnih zločinih. Psihologinja svetuje, da poskrbite, da bo otrokov čas pred zaslonom vključeval le starosti primerne vsebine.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja