Krepka in nasitna juha z dimljeno panceto in lečo
Krepka, zdrava in zelo nasitna juha! Juha je odlično kosilo, ki ga lahko vzamete tudi s seboj v službo. Lahko jo celo zamrznete po porcijah, tako da imate dobro kosilo vedno na zalogi. Vsaka porcija vsebuje 428 kcal, 29 g beljakovin, 45 g ogljikovih hidratov, 12 g maščobe, 10 g vlaknin. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli uro časa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest porcij.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 žlička rastlinskega olja
- 80g pancete
- 1 velika čebula
- 2 korenčka
- 4 palčke zelene
- 4 stroki česna
- Ščepec timijana
- 1 lovorjev list
- 1,5 litra jušne osnove
- 400 g narezanih paradižnikov
- 250g rdeče leče
- 250 g kitajskega zelja
- velika pest svežega peteršilja
- morska sol in poper
Postopek priprave:
V kozici na močnem ognju segrejte olje. Dodajte panceto in jo med mešanjem pecite približno 2–3 minute oziroma dokler se maščoba ne stopi in slanina ne postane zlata in hrustljava. Poberite panceto iz ponve in jo odcedite na kuhinjskem papirju.
V ponev s panceto dodajte čebulo in korenje ter pražite 5 minut, dokler se čebula ne zmehča. Dodajte zeleno in česen ter med občasnim mešanjem pražite še 3–4 minute.
Dodajte timijan, lovorov list, osnovo in paradižnik, premešajte in pustite, da rahlo vre. Dodajte lečo in kuhajte 20–25 minut oziroma dokler se ne zmehča. Odstranite lovorov list in s paličnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom juho delno spasirajte, tako da ohranite precej gosto strukturo.
Juho ponovno zavrite, dodajte zelje in kuhamo 3–4 minute, da oveni. Hkrati v manjši ponvi pogrejte panceto.
V juho stresite polovico peteršilja in prelijte v ogrete skodelice za juho.
Postrezite s panceto in preostalim peteršiljem, dober tek!
vir Foto: zajem zaslona