Popolna, hrustljava a sočna pečena svinjska potrebušina

To je recept za sočno pečeno svinjsko potrebušino s kožo, ki se med peko spremeni v hrustljavo hrustljave ocvirke, prepojene z rožmarinom in koromačem. Razkošna a ekonomično klasična pečenka se prileže k merici starega dobrega praženega krompirja in solate. Za pripravo pečenke boste potrebovali do dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za svinjino

  • 1,3 kg svinjske potrebušine
  • 4 vejice rožmarina
  • 1 žlica semen koromača
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • 1 limona
  • 1½ žlice morske soli
  • 1 žlica sončničnega olja

Za koromač

  • 2 veliki čebulici koromača
  • 4 stroki česna
  • 250 ml belega vina
  • stisnite limonin sok

Postopek priprave:

Meso do suhega obrišite s kuhinjskim papirjem in kožo zarežite z ostrim kuhinjskim nožem, če tega še ni storil vaš mesar. Zareze morajo biti po širini mesa v vzporednih črtah tesno skupaj. Zareze naj gredo skozi kožo, v maščobo, vendar ne v meso spodaj.

Pečico segrejte na 220C.

Sesekljajte liste rožmarina, semena koromača, poper, limonino lupinico in sol. Svinjino po celem namažite s sončničnim oljem, preden mešanico zelišč in soli vtrete v kožo. Potisnite jo med zarezane črte. Svinjino položite na rešetko, ki jo postavite v pekač, s kožo navzgor in pecite 35–40 minut ali dokler se koža ne napihne in na robovih postane hrustljava.

Medtem pripravite koromač in po želji krompir. Odstranite stebla koromača in odložite morebitne pernate liste. Čebulo narežite na tanke rezine. Česen sploščite in odstranite lupino, stroke pa pustite cele.

Vzemite meso iz pečice in znižajte temperaturo na 160C. Dvignite rešetko s pekača in dodajte koromač, česen in belo vino k svinjski maščobi v pekaču in premešajte, da se prekrije. Postavite stojalo nazaj na vrh. Svinjino in koromač vrnite v pečico in pecite še eno uro pri 160C.

Koromač vzemite iz pečice, ko je mehak in zlato rjav (to bo trajalo približno 30-40 minut). Stisnite nekaj limoninega soka, nato pokrijte in postavite na toplo mesto.

Da dokončate svinjino, pečico ponovno segrejte na 200C. Svinjino pecite še 20 minut ali dokler koža ni zelo hrustljava. Svinjski trebuh narežite in zraven postrezite koromač, za okras pa ga potresite po sesekljanih prihranjenih listih koromača.

Seveda, k vsemu predlagamo tudi pražen krompir in solato.

Dober tek!

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor