Katero sadje je najbolj zdravo? Tisto, ki vsebuje veliko antioksidantov in ima kognitivne in kardiovaskularne koristi

Katero sadje je najbolj zdravo in ali veste, koliko sadja bi pravzaprav morali pojesti na dan? Priporočeni vnos je odvisen od številnih dejavnikov, vendar bi morali odrasli na splošno zaužiti 1,5 do 2 skodelici sadja na dan, pravi ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni. Ena skodelica sadja naj bo napolnjena na primer z jabolki, banano, borovnicam…

Kaj je najbolj zdravo sadje? 

Medtem ko je vse sadje zdravo, registrirana dietetičarka nutricionistka Danielle Crumble Smith priporoča še posebej eno sadje, ki je zelo bogato s hranili in sicer divje borovnice. 

Borovnice vsebujejo veliko vlaknin, zaradi katerih ste dlje časa siti. Uvrščajo se tudi med sadje in zelenjavo z najvišjo vsebnostjo antioksidantov. Antioksidanti preprečujejo ali odložijo poškodbe celic. 

“S kognitivnega vidika v smislu spomina obstaja veliko koristi. Nekatere študije kažejo na kardiovaskularne koristi ali spojine za boj proti raku,” pravi Crumble Smith. “Na splošno borovnice zmanjšajo vnetje.”

Crumble Smith pravi, da uživanje divjih borovnic ni bistveno za pridobivanje zdravih hranilnih snovi sadja. Rezultate bo prineslo uživanje kakršnega koli sadja, čeprav ima nekaj sadja hranilne snovi, ki služijo drugačnim namenom.

Na primer, jabolka vsebujejo pektin .Pektin je vlaknina, ki deluje kot prebiotik in lahko pomaga pri delovanju debelega črevesa in prebavi. 

Tudi sadje, bogato z vitaminom C, mora biti na vašem radarju, vključno z citrusi (pomaranče, grenivke in limone, če naštejemo le nekatere) in jagodami. 

“Vitamin C pomaga pri proizvodnji kolagena in v naši generaciji so ljudje zaskrbljeni zaradi zmanjšanja gub ter zdravja las, kože in nohtov. Vitamin C je pravzaprav zelo ključen za to,” pravi Crumble Smith.

Kaj pa sladkor?

Nekateri strahovi glede sadja izvirajo iz vsebnosti sladkorja. Ali visoka vsebnost sladkorja pomeni, da je sadje škodljivo za vas? Absolutno ne, pravi Crumble Smith. 

“Sadje ima toliko vitaminov, mineralov, vlaknin, vode in drugih hranil, ki jih naše telo potrebuje,” pravi.

Pravzaprav se lahko tudi s sadjem borimo proti popoldanskemu padcu sladkorja. To je takrat, ko večina ljudi poseže po drugi skodelici kave. Ker je naravni sladkor zdrav vir energije, vam bo kombiniranje sadja z beljakovinami dalo podoben zagon, kot bi ga dobili s kofeinom.

Ljudem s sladkorno boleznijo, inzulinsko rezistenco ali težavami s krvnim sladkorjem je uživanje sadja celo priporočeno. V tem primeru bodite pozorni na velikost porcije ali pa poskusite popoldanske maline kombinirati z beljakovinami, kot sta jogurt ali sir.

Preprost in dostopen način, da dobite dnevno količino sadja so tudi sadni smutiji. Bolje je, da si jih pripravite doma, namesto da ga kupite v trgovini. Če se vseeno odločite za nakup, natančno preberite oznako hranilne vrednosti in sestavine. 

Je maščoba v avokadu dobra za vas? 

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je avokado sadje je, da je njegova vsebnost maščob pomemben del zdrave, uravnotežene prehrane. 

“Ljudje se včasih bojijo maščob, toda zdrave maščobe iz avokada, oreščkov, semen, oliv, olivnega olja, mastnih rib imajo veliko protivnetnih učinkov,” pravi Crumble Smith.

Avokado je bogat s kalijem, ki lahko pomaga znižati krvni tlak in holesterol. Vsebujejo tudi velike količine vlaknin, zaradi katerih se lahko dlje časa počutite zadovoljni in pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja.

“Sadje in zelenjava sta lahko pogosto odličen vir v maščobi topnih vitaminov A, E in K. Pri vitaminih, topnih v maščobi, potrebujemo vir maščobe, da jih naše telo lahko dejansko absorbira. Torej uživanje avokada s solato izboljša absorpcijo teh hranil v telesu,” pravi Crumble Smith

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja