Odlično sadje, ki se priporoča za zniževanje ravni holesterola

Redno uživanje breskev lahko pomaga nadzorovati visoko raven holesterola, ki je dejavnik tveganja za razvoj bolezni krvnih žil in srca. Breskve vsebujejo fenolne spojine, ki preprečujejo nastanek LDL holesterola.

Povišan holesterol predstavlja veliko tveganje, saj lahko spodbuja nastanek oblog v arterijah, kar povzroči zoženje krvnega pretoka in možen srčni infarkt ali možgansko kap. Glavni dejavnik, ki prispeva k visokemu holesterolu, je prehrana, zlasti uživanje živil, bogatih z nasičenimi maščobami.

Dieta je lahko koristna tudi pri zniževanju holesterola. Če vas skrbi raven holesterola, so lahko breskve, po besedah ​​nutricionistke Shone Wilkinson, odličen dodatek vaši prehrani. Wilkinson pojasnjuje ”Breskve so izjemno koristne za ohranjanje holesterola pod nadzorom. Vsebujejo malo nasičenih maščob, vendar veliko vlaknin.” Nutricionistka poudarja, da vlaknine večkratno vplivajo na zniževanje ravni holesterola.

Topne vlaknine imajo sposobnost, da se vežejo na holesterol v prebavnem traktu in preprečijo absorpcijo v krvni obtok. To zmanjša količino holesterola, ki je telesu na voljo za uporabo ali shranjevanje. Topne vlaknine lahko tudi povečajo izločanje žolčnih kislin. Žolčne kisline nastajajo iz holesterola v jetrih in so pomembne za prebavo. Ko se vlaknine vežejo na žolčne kisline v črevesju, pospešijo njihovo izločanje iz telesa. To spodbudi jetra, da porabijo več holesterola za proizvodnjo novih žolčnih kislin in tako znižajo raven skupnega holesterola.

Poleg tega vlaknine, ki jih vsebujejo breskve, upočasnijo prebavo, kar ima za posledico daljši občutek sitosti in stabilizacijo ravni glukoze v krvi.

Breskve: zdrava poletna hrana za holesterol in zdravje

Breskve so sočno in okusno sadje, ki je zaradi svojega sladkega okusa in osvežujoče teksture priljubljeno po vsem svetu.  Je nizkokalorično sadje, ki je izjemno hranljivo. Je vir vitamina C, vitamina A, vitamina E in vitamina K. Vsebujejo tudi vlaknine, kalij, baker, mangan in druge, za zdravje pomembne, minerale. Breskve so tudi bogate z antioksidanti, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in ohranjajo zdravje kože. Od vitaminov vsebuje največ betakarotena (rdeče oranžni pigment) in vitamina C.

Visoka vsebnost kalija v plodovih breskev je odgovorna za preprečevanje bolezni ledvic, pa tudi za preprečevanje želodčnih razjed. Vitamin C pomaga v boju proti alergijam, virusnim in bakterijskim okužbam, boleznim dihal in številnim drugim boleznim.

Obstaja veliko vrst breskev, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, barvi, okusu in teksturi. Uživamo  jih lahko same, uporabljamo jih za torte ali marmelade in za pripravo različnih jedi, kot so solate, smutiji, sadne kupe in sladoledi.

Breskve vsebujejo tudi vitamin E, ki je znan po svojih blagodejnih učinkih na kožo. Pomaga pri hidraciji kože, zmanjšuje vnetja in ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki.

Omeniti velja še, da so odlična hrana za nosečnice, a tudi, da vsebujejo zelo malo kalorij, zato veljajo za odličnega zaveznika za lažje in hitrejše hujšanje.

Nasveti za uživanje breskev

Pri izbiri breskev je treba iskati tiste, ki so mehke in ne pretrde. Zorijo lahko na sobni temperaturi, če pa so res trde, jih pustimo na soncu, da dozorijo. Ko so breskve želeno zrele, jih lahko shranite v hladilniku, da jim podaljšate rok trajanja.

Vsekakor je priporočljivo izbrati ekološko pridelane breskve, da se izognete morebitni izpostavljenosti pesticidom. Poiščite lokalne pridelovalce ali trge, ki ponujajo ekološke možnosti. Zrele breskve naj bodo na otip mehke , ko jih rahlo stisnete s prsti. Izogibajte se trdih sadežev, saj so verjetno nezreli. Prav tako ne uživajte premehkih in gnilih sadežev.

Ne pozabite, da so najboljše breskve sveže obrane in v sezoni. Če želite najboljši okus in teksturo, poiščite lokalno pridelane breskve, ki so na voljo na vrhuncu sezone.

vir Foto: pixabay Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja