Šest dejavnikov, ki določajo velikost in obliko prsi

Zagotovo ni ženske, ki se ne bi vprašala, zakaj ima takšne prsi kot jih ima. Strokovnjaki razlagajo, kateri dejavniki vplivajo na velikost in obliko prsi vsake ženske. Dr. Mary Jane Minkin je povedala: ”Skoraj nihče nima popolnoma simetričnih prsi.” Obstaja več ključnih dejavnikov, ki oblikujejo prsi, vključno z genetsko predispozicijo, hormonskimi spremembami, starostjo, telesno težo, telesno aktivnostjo in nosečnostjo.

Kaj natančno določa velikost in obliko prsi?

Vaši geni

Največjo in ključno vlogo pri določanju velikosti in oblike prsi ima genetika. Vaši geni vplivajo tudi na raven vaših hormonov, ki vplivajo na tkivo dojk. Geni določajo, kako goste so prsi in tudi kakšna je koža, kar vpliva na videz prsi.

Študija v reviji BMC Medical Genetics je analizirala podatke več kot 16.000 žensk. Ugotovila je sedem genetskih dejavnikov, ki so pomembno povezanih z velikostjo prsi. Ti genetski vplivi ne prihajajo le s strani vaše matere: “Lastnosti vaših prsi lahko izvirajo iz obeh strani vaše družine, tako da lahko geni z očetove strani prav tako vplivajo na to, kako bodo vaše prsi izgledale na koncu,” dodaja dr. Minkin.

Vaša teža

Ne glede na to, kako velike ali majhne so vaše prsi, je velik del tkiva sestavljen iz maščobe. Zato ni naključje, da se vaše dojke povečajo, če se zredite. Podobno, če shujšate, se lahko spremeni tudi velikost vaših prsi. Koliko maščobe v prsih izgubite, ko shujšate, je lahko deloma odvisno od sestave vaših prsi. Prsi z gostim tkivom imajo običajno več tkiva in manj maščobe. V tem primeru, ko shujšate, morda ne boste opazili toliko zmanjšanja prsi kot nekdo, ki ima večji delež prsi iz maščobe.

Vaša starost

Res je, da se prsi z leti zmanjšajo. “Kot vse ostalo, gravitacija terja svoj davek na prsi,” pravi dr. Bleicher. Sčasoma pride do povešenosti prsi. Dobra novica pa je, da se temu lahko uprete tako, da redno nosite dobro prilegajoče podporne nedrčke.

Dojenje

Vaše dojke se spremenijo med nosečnostjo in tudi po njej. Med nosečnostjo in dojenjem namreč nabreknejo, ko otroka odvadite od dojenja, pa se izpraznijo kot balon. Ni povsem jasno, zakaj se tako dramatično spremenijo. Morda je to posledica nihanj v hormonih in dejstva, da se koža razteza, ko dojke nabreknejo. Po dojenju se morda koža ne napne več do te čvrstosti, kot je bila pred rojstvom otroka.

Telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost lahko vpliva na mišični tonus in čvrstost tkiv okoli prsi. Vaje, ki krepijo prsne mišice, kot so vaje za prsi, lahko pomagajo izboljšati obliko in dvig prsi. Vendar je pomembno upoštevati, da sama telesna aktivnost ne bo povečala velikosti mlečnih žlez.

Hormonske spremembe

Hormoni, kot sta estrogen in progesteron, igrajo ključno vlogo pri razvoju dojk in spremembah skozi življenje. V puberteti hormoni spodbujajo rast mlečnih žlez in razvoj ženskih oblik. Med menstrualnim ciklom lahko hormonska nihanja povzročijo začasne spremembe v velikosti in občutljivosti dojk.

vir Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja