Otroci bi morali do četrtega leta spati pri mami

Otroci naj vsaj do tretjega leta spijo v materini postelji, je nasvet pediatra Nilsa Bergmana z univerze Cape Town v Južni Afriki. Pediater je odkril, da dva dni stari dojenčki, ki so položeni v posteljice, spijo slabše od tistih, ki dremajo na maminih prsih.

Tudi njihova srca so bila pod večjim stresom, pravijo strokovnjaki, ki so delali na tej študiji. Proučevali so 16 dojenčkov, ki so spali na materinih prsih in v posteljici poleg njene postelje. Rezultati so pokazali, da je bilo dojenčkovo srce trikrat bolj obremenjeno, ko je spal sam, kot takrat, ko je spal v bližini mame.

“Ko spita ločeno, se mati in otrok težje povežeta. To škoduje tudi razvoju možganov in vodi do problematičnega vedenja, ko otrok raste,” pojasnjuje Bergman. Pediater je specialist perinatalne nevroznanosti in znan zagovornik stika s kožo matere in novorojenčka. Dodaja, da bi moral otrok za optimalen razvoj do tretjega ali celo četrtega leta spati v isti postelji z mamo.

Britanska dobrodelna organizacija National Childbirth Trust se zavzema za skupno spanje staršev in otrok. Če starši ne kadijo, pijejo, uživajo mamil, niso debeli, bolni ali pretirano utrujeni. Trdijo, da je za otroka najbolj varno, če spi sam, a vseeno deli sobo s starši.

Profesor George Haycock iz fundacije za preučevanje smrti dojenčkov se javnosti čuti dolžen priporočati njihovo stališče, kje naj bi otroci spali. Najvarnejše mesto za spanje otroka je v lastni posteljici v sobi staršev.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja