Ali gre folklora v pozabo? Nikakor! Spoznajte folklorno skupino Bistra!

Parada plesa: Zelo malo je govora o folklori in premalo ljudi pozna te in preostale ljudske običaje, kar je žalostno, saj prav folklorne skupine poustvarjajo in na novo oživljajo stare ljudske plese ter s tem skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine. Prav tako pa gledalca skozi ples poučujejo, saj ga popeljejo v preteklost in mu dajo teme za razmišljanje o prihodnosti.

Kljub temu da je o folklori občutno premalo govora in imamo občutek, da že skoraj izginja, folklorna skupina Bistra s svojo bogato in izjemno zgodovino ter svetlo prihodnostjo temu več kot odlično botruje, saj so tako doma kot v tujini dejavni kot še nikoli.

Začetki FS Bistra

Začetki FS Bistra segajo daleč nazaj v leto 1978, ko je Andrej Verbič zbral mlade plesalce, željne obujanja starih slovenskih običajev in plesov. In tako je pod njegovim vodstvom leta 1979 na Kosovem pet parov borovniških osnovnošolcev zastopalo Slovenijo na večdnevnem kampu jugoslovanske mladine.

Pravijo, da je vsak začetek težak, a kjer so volja, želja, pozitivna energija in odločnost vodje, to žanje uspehe, in FS Bistra je živi dokaz temu. Ker je bilo denarja premalo, si niso mogli kupiti niti blaga, a so s pomočjo babic, tet in preostalih pomočnikov ter pomočnic narodne noše izdelali kar sami. FS Bistra ima bogat repertoar, saj zajema plese pokrajin: Gorenjske, Dolenjske, Bele krajine, Poljanske, Prekmurja in Notranjske.

FS Bistra je delovala dolgih 18 let, v katerih so bilo zelo dejavni, saj so poleg tradicionalnega vsakoletnega celovečernega nastopa v sodelovanju z ljudskimi godci iz svoje okolice in drugih folklornih skupin, za katero so nosili celo eno vodilnih vlog kulturnega življenja v Borovnici, saj so delovali tudi pod okriljem Zveze kulturnih organizacij Vrhnike, sodelovali na raznih slovesnostih in prireditvah, se udeleževali srečanj folklornih skupin v Mokronogu in Artičah, sodelovali na Slovenski podoknici, se udeleževali kmečkih ‘ohceti’ v Ljubljani, gostovali po Sloveniji in v zamejstvu, pripravljali pustovanja ter novoletna praznovanja.

Skupina je združevala člane delavske, študentske in šolske mladine, in v njihovih prvih desetih letih delovanja je plesalo preko več kot 300 plesalcev vseh starosti in zabeležili so več kot izjemnih 150 nastopov… več na Parada plesa.

Foto: Folklorna skupina Bistra

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja