Kako varna je duda za spanje in tolažbo otroka?

Duda lahko pomiri dojenčke, ko so nemirni ali zaskrbljeni. Prav tako jim lahko olajša bolečine med medicinskimi posegi. Raziskave pri Sleep Foundation kažejo, da lahko sesanje brez hranil, kot je duda, podpira zdrav spanec dojenčka.

Zdi se, da uporaba dude med spanjem znatno zmanjša otrokovo tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS), čeprav raziskovalci še vedno natančno ne razumejo, zakaj.

Možno je, da duda dojenčkom med spanjem pomaga stabilizirati dihanje in srčni utrip. Nekateri raziskovalci verjamejo, da lahko uporaba dude zmanjša tveganje za SIDS, saj ohranja dojenčka med spanjem nekoliko pri zavesti. Čeprav je potrebnih še več raziskav, da bi to potrdili.

Dude lahko tudi pomagajo ohranjati odprte dihalne poti med spanjem, tako da potisnejo jezik naprej. Druga možnost je, da duda sprosti več prostora za dihanje okoli nosu in ust. Lahko prepreči, da bi se otrok zvrnil na trebuh, položaj, za katerega je znano, da močno poveča tveganje za SIDS.

Toda ali obstaja kakšno tveganje pri spanju z dudo?

Kot pojasnjuje pediater Nilong Vyas, lahko uporaba dude moti dojenje. Poleg tega prispeva tudi k težavam z zobmi, ušesnim okužbam in okužbam ustne votline. Podatki kažejo, da so okužbe srednjega ušesa pogostejše pri dojenčkih, ki uporabljajo dude. Vendar običajno niso zaskrbljujoče, dokler otrok ni star 12 mesecev.

Raziskovalci so ugotovili, da je del povečanega tveganja vseeno mogoče pripisati otrokovi selitvi v vrtec. Z omejitvijo uporabe dude na čas za spanje, lahko starši zmanjšajo število vnetij srednjega ušesa.

Uporaba dude lahko privede tudi do napačnega ugriza, kjer zgornji in spodnji zobje niso pravilno poravnani. Ta težava pogosto izgine, ko dojenček preneha uporabljati dudo. Pediatrinja pojasnjuje, da verjetno ne bo povzročala dolgotrajnih težav, če otrok dudo preneha uporabljati do tretjega leta starosti.

Na kaj je treba biti pozoren?

Duda je odlično tolažba za dojenčke in dokazano zmanjšuje tveganje za SIDS. Vendar, če vaš otrok spi z dudo, morate upoštevati nekaj varnostnih nasvetov, da preprečite neželene posledice.

Pediatri svetujejo, da dude nikoli ne privežemo ali pripnemo na otrokova oblačila, odejo ali posteljnino. Prav tako je vedno bolje izbrati dudo, ki ima zračne odprtine v šildu (delu, ki leži na ustih). Pazite na redno menjavo dude in tudi na njeno velikost. Bolj varno je namreč, če dobite dudo, ki je otrok ne more cele spraviti v svoja usta.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja