Večer plesnih filmov vizualiziral osebnostna doživetja plesnih ustvarjalcev!

Parada plesa: Naša recenzentka Daliborka Podboj si je ogledala večer plesnih filmov v ljubljanski Kinoteki! Večer plesnih filmov 2023 je že četrti večer sodobno-plesnega filma , ki je nastal ob sodelovanju Plesnega teatra Ljubljana in Kinoteke Ljubljana ter po izboru kuratorja tega filmsko plesnega dogodka Matjaža Mraka.

V svojem pozdravnem nagovoru je Mrak še posebej naglasil, da so to filmi nastali v zadnjih dveh letih 2020-2022, ki jih je zaznamovala pandemija. To sta bili dve leti, popolnoma neznane situacije: “Govorim o zaprtosti, utesnjenosti, brezizhodnosti – ZAPRT – je PROST – or.”

Naznanil je tudi, da večer ne bo posvečen le utesnjenosti, ampak se prostor odpre in nadaljuje v širino, že skoraj da v neskončnost post apokaliptičnega prostora. “Od zaprtega do odprtega, skozi preizpraševanje na-novo postavljenega odnosa. Od elementa časa skozi nihanja in nehanja do homagea prostoru, ki ga ni več. Vse to v 57. minutah.”

Na koncu se je zahvalil vsem avtorjem, čisto na koncu pa še Katji Somrak in Andreji Kopač: “Verjemite mi…ampak brez njiju teh večerov ne bi bilo. Uživajte v gledanju!” 

In smo uživali!

Mitja Obed se v svojem kratkem filmu #sketchesofmartllio znajde med drevesnimi velikani, ko na panju in med zgoščenim gozdnim drevjem zavibrirajo njegovi sproščujoči flamenko koraki, nastal pa v produkciji PTL in Kinoteke.

Nastja Bremec Rynia in Michael Rynia sta tudi 9. februarja bivala v Ljubljani in prisostvovala večeru plesnih filmov v Kinoteki/Dvorana Silvana Furlana, kjer je tekla projekcija sedmih kratkih plesnih filmov zadnjih dveh let, med njimi tudi njun nagrajeni film Horizont (nagrada lok 2022), ki ga je s kamero ovekovečil novogoriški režiser Fabris Šulin.

V filmu virtuozni plesni par Rynia snuje okrogla plesna sosledja v zajetju prostorsko sive okrogline prvega dela, da bi že trenutek pozneje svobodno zadihala v svetlobnem ozračju in doživetju valovitih peščenih obzorjih, v navdihu modrega horizonta tudi zavihtela svoj gibki plesni optimizem… več na Parada plesa.

Foto: Drago Videmšek (Udeleženci večera plesnih filmov)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja