Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača. Ekipa aktivnih plesnih in baletnih ustvarjalcev!

Parada plesa: Primorsko-kraška regija je od nekdaj poznana po svoji ljubezni do plesne kulture. Ples kot umetnost v sebi nosi lepoto duha in telesa, je brezčasen, neulovljiv, prisoten le v danem trenutku sedanjosti, dokler kot gozdna nimfa, pregnana s prvimi žarki jutranje zarje, ne spolzi v temino brezčasnosti in skozi svojo fluidno lepoto za vedno zaznamuje tako plesalce kot gledalce ter v njih pušča neizbrisne sledi.

S tankočutno vizijo in posluhom za plesno oziroma konkretneje baletno umetnost je majhna skupina posameznikov že pred mnogimi leti ustanovila Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača, ki na območju osrednje Primorske deluje in raste že dobrih dvaindvajset let, v začetku pod budnim očesom Dobrivoja Subića kot predsednika društva, ki ga je nasledila Astrid Bastianelli, ki že vrsto let srčno in predano skrbi za nenehen razvoj društva.

Skozi vsa ta leta se je baletna umetnost globoko usidrala v skupnost mesta Divače, v srca njenih prebivalcev in marsikaterega otroka, ki je pod okriljem društva naredil svoje prve baletne korake in tako vzljubil čudoviti svet klasičnega baleta.

Dvajset let

Dvajsetletnico delovanja smo v DLBU Divača obeležili s Slavnostnim baletnim večerom 11. decembra 2022 v Kosovelovem domu v Sežani, sicer z dveletno zamudo zaradi zdravstvene situacije, ki jo je povzročila svetovna pandemija virusa covid-19, pa vendar zato nič manj praznično in slovesno. Ker DLBU Divača predstavlja neprofitno društvo, ki se financira pretežno z donacijami, članarinami, prispevki občine Divača in sredstev, pridobljenih preko razpisov drugih občin, nam je prireditev predstavljala precejšen finančni zalogaj.

Dogodek je bil zahteven z organizacijskega in hkrati pomemben z umetniškega vidika, saj smo nanj povabili veliko število skrbno izbranih nastopajočih baletnih plesalcev predvsem iz slovenskega plesnega sveta kot tudi iz tujine. Izredno nas je razveselilo, da so se vsi povabljeni takoj odzvali vabilu in nas počastili s svojimi umetniškimi nastopi in kreacijami… več na Parada plesa.

Foto: DLBU Divača

Ne spreglejte…

Nagrajenec letošnje Gibanice Beno Novak. Odmevno z dvema projektoma sodobnega plesa!

Parada plesa: Spoznajte avtorja predstave Vstajanje 2.0 in soavtorja Alegorija mesecev – atributi v recenziji Daliborke Podboj!… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja