Nagrajenec letošnje Gibanice Beno Novak. Odmevno z dvema projektoma sodobnega plesa!

Parada plesa: Spoznajte avtorja predstave Vstajanje 2.0 in soavtorja Alegorija mesecev – atributi v recenziji Daliborke Podboj!

Beno Novak, plesalec performer, koreograf in pedagog, je letošnji nagrajenec 11. Platforme sodobnega plesa Gibanica 2023 in prejemnik nagrade Ksenije Hribar 2023 za perspektivnega umetnika na področju sodobnega plesa, ki skrbi za različne vidike plesne umetnosti, tudi za njen splošni razvoj, kot glasi kratek povzetek strokovne utemeljitve nagrade.

Nagrada je prav gotovo prišla v prave roke, njegov ustvarjalni opus pa viden in odmeven; na portalu Parada plesa smo kar tekoče sledili Novakovemu umetniškemu delovanju. In sta letošnjega februarja bila na ogled dva plesna projekta, kjer Beno Novak nastopi kot soavtor, plesalec in koreograf: Alegorija mesecev – atributi (2022) in Vstajanje 2.0 (2021).

V tekmovalni program 11. Gibanice je bil uvrščen glasbeno-plesni projekt Vstajenje 2.0 (2021) treh avtorjev in izvajalcev: za glasbo Elvis Hofman, Boštjan Simon, za ples Beno Novak. Projekt Vstajenje 2.0 je v celoti prejemnik nagrade strokovne žirije za najboljšo predstavo 11. Gibanice, uprizorjen pa 25. februarja na odru dvorane Duše Počkaj v ljubljanskem Cankarjevem domu (CD).


Beno Novak se je po končani Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana (SVŠGUGL) napotil na Akademijo za ples v Salzburgu (SEAD), nato svoja plesna znanja širil še okviru The Tisch Dance NYU in The Place London, tudi sodeloval s priznanimi koreografi in ansambli. Je tudi umetniški in izvršni direktor festivala Summer Intensive na Portugalskem, kot tudi festivala Kalejdoskop v Kranju, v mestu svojih ranih plesnih začetkov; njegova raziskovalna in učna specifika pa metoda poučevanja ‘Zero Space’.

Glasbeni duet, Elvis Hofman in Boštjan Simon, ter Beno Novak so se prvič srečali na poletnem odru Festivala Spider leta 2021, ko je med njimi zaiskrila ustvarjalna iskra. Tako je iz festivalskega srečanja nastala avtorska impro – impresija, 45-minutni plesni in glasbeni koncert Vstajenje 2.0 v izvedbi omenjenega avtorskega tria in v produkciji Pekinpah ter koprodukciji Qulenium ob podlaganju Mateja Kejžarja… več na Parada Plesa.

Foto: Arhiv PP (Beno Novak)

Ne spreglejte…

To so varni načini, da ohranimo naše ledvice zdrave

Naše ledvice so organi, ki se nahajajo na samem dnu prsnega koša in opravljajo številne različne funkcije, ki so izjemno pomembne za splošno zdravje. Najpomembneje je, da filtrirajo odpadne snovi, odvečno vodo in druge nečistoče iz naše krvi. Healthline poroča, da se ti odpadni produkti nato shranijo v našem mehurju in kasneje izločijo z urinom… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja