Parada plesa: Mateja Mikulan. Če si dober plesalec, si dober plesalec, ne glede na to, ali si majhen, velik, suh ali debel!

Parada plesa: Mateja Mikulan je plesalka, ki je odigrala eno od ključnih vlog v zgodovini orientalskega plesa v Sloveniji. Poleg številnih dogodkov, hafel in delavnic, ki jih je organizirala, je ustanovila in devet let uspešno vodila festival orientalskega plesa Nawar, ki je v Slovenijo pripeljal številne svetovno poznane zvezde orientalskega plesa, kot so Azad Khan, Mercedes Nieto, Shereen, Maria Aya, Nesma in Randa Kamel.

Pred kratkim je v ožjem krogu plesnih prijateljev in družine obeležila 20. obletnico svojega delovanja, in to se mi je zdela odlična iztočnica za pogovor.

20 let orientalskega plesa. Katere misli se ti prve utrnejo ob tem stavku?


Najprej mi pride na misel, da je to več kot pol mojega življenja. Bilo je turbulentno, poučno, avanturistično … Veliko vsega se je zgodilo. Nikoli si namreč nisem mislila, da bom končala v orientalskem plesu.


Greva od začetka. Kolikor poznam tvojo zgodbo, te je na tečaj prvič zvabila tvoja teta? Pred tem nisi ničesar plesala oz. nisi nikoli videla orientalskega plesa, da bi te navdušil?


Tako je. Ko sem bila še majhna, sem dve ali tri leta plesala v Urški, v gimnaziji pa sem se veliko ukvarjala z aerobiko. S plesom sem znova začela skupaj s svojo najmlajšo teto pri Maši Kagao Knez z afriškimi plesi, ampak Maša je kmalu za tem odšla v Pariz, in učiteljica, ki jo je nadomeščala, ni bila po najinem okusu, zato sva nehali.

Leto za tem je teta rekla, da je našla eno super plesno vadbo, trebušni ples, in da greva. In sva šli. Najprej sva začeli pri Vesni Jevšenak in kmalu nato odkrili Mirjam Mihelčič Korez, kjer sem jaz ostala dobri dve leti. Tako sem počasi vzljubila orientalski ples. Pri Mirjam sem spoznala še Anito in Elin, s katerima smo… več na Parada plesa.

Foto: Mateja Mikulan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja