Parada plesa: Nacionalni šok v Romuniji za balet Romeo in Julija Valentine Turcu!

Parada plesa: Premiera baleta Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu ter izvedbi baletnega ansambla narodne opere Cluj-Napoca doživela aplavze in stoječe ovacije.

Iz Romunije, natančneje narodne opere Cluj-Napoca, prihajajo krasne novice. Valentina Turcu, koreografinja, režiserka in članica mariborskega baleta, je za tamkajšnji baletni ansambel postavila koreografijo svoje uspešnice, balet Romeo in Julija. Premiera je bila 3. marca, Valentinino sodelovanje z operno-baletno hišo pa prvo v njeni 30-letni umetniški karieri, ki jo je praznovala 28. januarja letos na domačem odru SNG Maribor prav z baletom Romeo in Julija.

Valentino je k sodelovanju povabil baletni mojster Vasile Solomon, ki se ga boste ljubitelji baletne umetnosti spomnili, saj je v devetdesetih letih deloval tudi pri nas, predvsem po zaslugi Marina in Maje Turcu, Valentininega očeta, ki prihaja iz Romunije, in mame, ki sta ga povabila v Maribor.

Takrat se je pravzaprav začelo novo obdobje mariborskega baleta, saj je v ekipo prišla mlada romunska baletna generacija z Edwardom Clugom, čigar profesor je bil Solomon v mladosti. Po premieri je dejal: “Danes sem najbolj ponosen na svetu, da je Valentina ustvarila takšen čudež v Cluju in dvignila visoko raven skupaj z Antonom Bogovim kot asistentom in izjemnimi plesalci.”

Valentina je k sodelovanju povabila preverjeno ekipo. Poleg omenjenega Antona še scenografa Marka Japlja, kostumografa Lea Kulaša in lučnega mojstra Tomaža Premzla.

V vlogi Romea je plesal nekdanji član mariborskega baleta Ionuț Diniță, ki se je z letošnjo sezono vrnil domov v Romunijo. Julijo pa je odplesala prvakinja romunskega baleta Andreea Jura. Oba sta bila, sodeč po fotografijah in videu, izvrstna… več na Parada plesa.

Valentina Turcu na poklonu po premieri Romea in Julije v Cluju (foto: Nicu Cherciu)

Ne spreglejte…

Parada plesa: Mateja Mikulan. Če si dober plesalec, si dober plesalec, ne glede na to, ali si majhen, velik, suh ali debel!

Parada plesa: Mateja Mikulan je plesalka, ki je odigrala eno od ključnih vlog v zgodovini orientalskega plesa v Sloveniji. Poleg številnih dogodkov, hafel in delavnic, ki jih je organizirala, je ustanovila in devet let uspešno vodila festival orientalskega plesa Nawar, ki je v Slovenijo pripeljal številne svetovno poznane zvezde orientalskega plesa, kot so Azad Khan, Mercedes Nieto, Shereen, Maria Aya, Nesma in Randa Kamel… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja