Pedagoginja podala tri nasvete za vzgojo uspešnega otroka

Margot Machol Bisnow je cenjena in svetovno priznana vzgojiteljica staršev pri vzgoji otroka ter avtorica uspešnice Vzgoja podjetnika. Med pisanjem omenjene knjige o najučinkovitejših vzgojnih metodah se je pogovarjala s 70 starši, ki jim je uspelo vzgojiti uspešne odrasle. Spraševala jih je, o tem, kakšno vlogo imajo sami, pri uspehu svojih otrok.

Kot poroča ameriška TV hiša CNBC, so v njeni raziskavi sodelovale različne skupine staršev. Edina skupna povezava je bilo spoštljivo starševstvo. Glede na zbrane odgovore in podatke je vzgojiteljica ugotovila, da so vsi starši upoštevali ta tri pravila:

  • trdna struktura (od otroka se pričakuje odgovorna izbira in reševanje nalog)
  • stalna podpora ne glede na vse (otroci so imeli pravico do mnenja, spoštovana je bila njihova zasebnost)
  • toplo in prijetno družinsko okolje (varno okolje, kakovostno preživljanje časa z družino).

Vsaka od teh stvari, pojasnjuje Bisnow, otroka pripelje do nekaj samozavesti. Prav tako tudi spretnosti, ki so jim pomagale postati uspešni pozneje v življenju. Pojasnjuje, da starši, ki vzgajajo uspešne ljudi spoštujejo otrokovo zasebnost, jim ne poskušajo odrejati, kaj jih zanima in kako naj se izražajo.

Za razliko od drugih priljubljenih starševskih stilov, spoštljivo starševstvo vključuje gledanje na otroke kot na neodvisna, razumna bitja. Permisivno starševstvo otrokom pretirano ugaja, da bi se izognili konfliktom. Pri avtoritarnem starševskem stilu je komunikacija enosmerna z zelo malo upoštevanja otrokovih čustvenih potreb.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja