Seznam najboljših napitkov za naša jetra, ki ga potrebujete

Obstaja nekaj metod in seznam, s katerimi lahko podpirate svoja jetra, da bodo še naprej delovala po svojih najboljših močeh.

Jetra so eden najpomembnejših organov v telesu. Odgovorna so za razstrupljanje krvi, presnovo maščob in ogljikovih hidratov. Tvorijo biokemične molekule, pomembne za delovanje drugih delov telesa.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je treba občasno opraviti razstrupljanje ali čiščenje s sokovi. Čeprav nekateri hepatologi menijo, da to ni potrebno. Trdijo, da so jetra vaše najučinkovitejše orodje za razstrupljanje, če ste na splošno zdravi.

”Jetra se čistijo sama, zato vam jih ni treba čistiti” pravi dr. Nancy Reau, pridružena direktorica oddelka za presaditev organov in vodja hepatologije na Rush University Medical Center v Chicagu. Vendar pravi, da obstaja nekaj metod, s katerimi lahko podpirate svoja jetra, da lahko še naprej delujejo za vas, kot je potrebno. Kot certificirani holistični nutricionist pogosto priporoča zmanjšanje uživanja alkohola.

Predlaga tudi, da podprete zdravje jeter s povečanim vnosom pijač, ki bodo poskrbele, da bo vaš sistem deloval optimalno.

To so pijače, ki podpirajo delovanje jeter in jih priporočajo nutricionisti.

Ljubitelji kave in čaja, za vas imamo odlično novico! Po mnenju Melisse Prest, nutricionistke in predstavnice Akademije za prehrano in dietetiko, sta ti dve pijači (seznam) povezani z zdravjem jeter in obe sta koristni.

Prest pravi, da je zeleni čaj odlična izbira za začetek dneva.

Dodaja, da so študije pokazale, da zeleni čaj izboljša jetrne encime pri ljudeh z nealkoholno boleznijo jeter. Ljudje, ki popijejo štiri ali več skodelic na dan, imajo manjše tveganje za nastanek raka jeter.

Kakšne so zdravstvene koristi pitja kave?

Prest pravi, da kava lahko zmanjša tveganje za cirozo, raka in zmanjša vnetje. Ljudje s kroničnimi boleznimi jeter, ki zaužijejo tri ali več skodelic kave na dan, imajo manjše tveganje za smrt.

Kateri sokovi čistijo jetra?

V preteklih letih je bilo na trgu ponujenih veliko različnih čistilnih sokov, toda ali res čistijo jetra?

Dr. med. Michelle Lai, avtorica Diete za zdravljenje jeter pravi, da obstaja veliko stvari za čiščenje ali razstrupljanje jeter. Ni pa sokov ali živil, ki čistijo ali popravljajo jetra.

Namesto tega Prest poudarja, da je redno zdravo prehranjevanje pomembnejše od čiščenja s sokovi. Jetra so močan organ, ki ima koristi od prehrane, ki podpira njihove funkcije.

Seznam osredotočite se na prehrano, bogato z živili, ki vsebujejo antioksidante, vlaknine, vitamin E in puste beljakovine. Svoja jetra lahko zaščitite tudi tako, da ste pozorni na toksine, kot so insekticidi in čistilna razpršila, ki lahko poškodujejo vaša jetra. Uporabljajte jih z masko in rokavicami v dobro prezračenem prostoru.

Dr. Reau poudarja, da ni enega samega soka, ki bi lahko očistil jetra, obstajajo pa sokovi, ki lahko podpirajo delovanje jeter.

Sokovi s sadjem in zelenjavo, ki so bogati z antioksidanti, so prijatelji jeter. Običajne sestavine vključujejo jagode, ingver in granatno jabolko. Toda sadni sokovi so lahko visoko kalorični in se morda ne boste počutili siti. Zato bodite previdni in uravnotežite sokove s preostalo zdravo prehrano.

Katere druge pijače koristijo jetrom?

Jetra se vzdržujejo in obnavljajo, če zanje skrbite in ne uživate škodljivih snovi, kot so alkohol, odvečni sladkor in odvečne kalorije. Torej ne morete vso noč piti alkohola in se prenajedati, piti vodo z limono in pričakovati, da bodo vaša jetra v redu.

Voda je verjetno najpreprostejša in najboljša pijača za vaša jetra.

Voda najbolje ohranja vaše telo hidrirano in omogoča vitalnim organom, kot so jetra, da opravljajo svoje delo. Če ne pijete dovolj vode, poskusite podvojiti vnos vode, da ohranite splošno zdravje, zlasti zdravje jeter.

Ali lahko limonina voda, ki ima veliko vitaminov in polifenolov, razstrupi vaša jetra?

Pomembno je vedeti, da ne more odpraviti poškodb jeter, ki jih povzroča alkohol.

To ne bo veliko pripomoglo k razstrupljanju jeter, a če vam dodajanje limone v vodo pomaga, da pijete več vode, potem boste imeli koristi od hidracije, ki je pomembna za jetra.

Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja