Pet opozorilnih znakov, ki lahko kažejo na cirozo jeter

Ciroza jeter je resno zdravstveno stanje, ki se pojavi, ko pride do trajne poškodbe jetrnega tkiva. To povzroči brazgotinjenje in oslabljeno delovanje jeter. Po podatkih India Times, je kronično stanje, imenovano jetrna ciroza. Označeno je s poškodbo jetrnega tkiva in progresivnim brazgotinjenjem (fibrozo).

Jetra so vitalni organ, ki poleg mnogih drugih nalog predeluje hranila in odstranjuje toksine iz obtoka. Jetra izgubijo svojo zmogljivost, ko brazgotinsko tkivo prevzame mesto zdravega jetrnega tkiva. Gastroenterolog Vishal Garg pojasnjuje, da obstajajo določeni opozorilni znaki, ki kažejo, da ima oseba morda cirozo.

Nekateri znaki, ki razkrivajo, da imamo morda cirozo, po njegovih besedah ​​vključujejo:

  • zlatenica
  • utrujenost in slabost
  • napenjanje
  • krvavitev iz prebavil
  • zmedenost, dezorientacija in težave s spominom.

Dr. Garg pojasnjuje, da vsak od teh simptomov ne pomeni nujno, da imate cirojeter. Kljub temu pa  je dobro obiskati zdravnika in opraviti vse potrebne preiskave, da bi izključili možnost te bolezni.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Seznam najboljših napitkov za naša jetra, ki ga potrebujete

Obstaja nekaj metod in seznam, s katerimi lahko podpirate svoja jetra, da bodo še naprej delovala po svojih najboljših močeh.

Jetra so eden najpomembnejših organov v telesu. Odgovorna so za razstrupljanje krvi, presnovo maščob in ogljikovih hidratov. Tvorijo biokemične molekule, pomembne za delovanje drugih delov telesa… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja