Preprost in lahek orzo s kozicami, limono in feto

Orzo s kozicami, limono in feto je presenetljivo hitra in enostavna jed za pripravo. Jed je primerna tako za hitro kosilo ali predjed. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure. Iz navedenih količin boste dobili dva glavna obroka ali štiri porcije predjedi.

Kaj je orzo?

Orzo je vrsta testenin, ki ima obliko drobne zrn riža. Pogosto mu zaradi svoje podobnosti z rižem pravijo tudi “riževe testenine”. Orzo je tradicionalna italijansko jed, vendar se uporablja tudi v kuhinjah številnih drugih kultur po vsem svetu.

Orzo je izdelan iz pšeničnega zdroba, ki je zmešan z vodo in nato oblikovan v majhna zrna. Oblika orza je podobna rižu, vendar je nekaj večja in okrogla. Ko se orzo skuha, postane mehak, a hrustljav, z nežnim okusom pšenice.

Orzo se pogosto uporablja v juhah, solatah in prilogah. Lahko ga kuhamo kot riž ali pa ga pražimo, da se zmehča in dobi hrustljavo teksturo. Dodaja se tudi različnim omakam, enolončnicam in zelenjavnim jedem. Orzo je priljubljena izbira za jedi, ki potrebujejo hitro kuhanje, saj se običajno kuha v samo nekaj minutah.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 100 g fete,
  • ½  bio limone naribana lupinica in sok,
  • 4 žlice kisle smetane,
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja,
  • 60 g  rukole, grobo sesekljane,
  • 150g  kuhanih in olupljenih kozic, odmrznjenih, če so zamrznjene,
  • 150g orza,
  • 1 majhna bučka (pribl. 175g), narezana na kocke.
  • sol in poper.

Postopek priprave:

Feto drobno zdrobite v večjo skledo, nato vmešajte limonino lupinico in sok, kislo smetano, olivno olje, rukolo in kozice. Začinite s poprom (feta bo poskrbela za dovolj soli).

V kozici zavrite rahlo osoljeno vodo, dodajte orzo in kuhajte po navodilih na embalaži. 4 minute pred koncem kuhanja dodajte bučke.

Testenine in bučke odcedimo, nato pa jih takoj stresemo v skledo s feto. Dobro premešamo; rukola bi morala malo oveneti. Postrezite takoj.

Dober tek!

Vir in foto

Porcija vsebuje 635 kcal, 32 g beljakovin, 57 g ogljikovih hidratov (od tega 4 g sladkorjev), 30 g maščob (od tega 16 g nasičenih maščob), 5 g vlaknin in 2,4 g soli.

Dodaj odgovor