Sveža rižota z limono, šparglji in parmezanom

Ta kremasta rižota z limono in šparglji ter slanim parmezanom, je okusna sama po sebi kot glavna jed ali priloga k pečenemu mesu. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli 40 minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.

Prehranski profil:

  • brez jajc,
  • brez glutena,
  • z visoko vsebnostjo beljakovin,
  • brez oreščkov,
  • brez soje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 800 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove,
  • 2 žlici nesoljenega masla,
  • 80g skodelice sesekljane šalotke,
  • 2 žlički mletega česna,
  • 200g arborio riža,
  • 120ml skodelice suhega belega vina,
  • 400g svežih špargljev, obrezanih in narezanih,
  • ¼ čajne žličke mletega popra,
  • ⅛ čajne žličke soli,
  • 80g drobno naribanega parmezana,
  • 2 žlici sesekljanega svežega ploščatega peteršilja,
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupinice,
  • 1 žlica limoninega soka.

Postopek priprave:

V loncu na srednje močnem ognju zavrite juho.

V ločeni srednji ponvi na srednjem ognju stopite maslo. Dodajte šalotko in česen. Pražite, pogosto mešajte, dokler šalotka ne postekleni, približno 2 minuti. Dodajte riž. Dušite ob stalnem mešanju, dokler ni rahlo popečeno, približno 1 minuto. Dodajte vino; kuhajte, občasno premešajte, dokler se vino popolnoma ne absorbira, približno 2 minuti.

Mešanici riža postopoma dodajte polovico, pri čemer nenehno mešajte po vsakem dodajanju, dokler se tekočina popolnoma ne vpije in je riž al dente, približno 20 minut (preostala juha naj med tem postopkom vre). Vmešajte šparglje, poper, sol in preostalo juho. Med stalnim mešanjem kuhajte, dokler se šparglji ne zmehčajo in se juha ne vpije. Odstranite z ognja. Vmešajte parmezan, peteršilj, limonino lupinico in limonin sok. Postrezite takoj.

Dober tek!

Dejstva o hranilni vrednosti(na porcijo)

357Kalorije
11gmaščoba
51gOgljikovi hidrati
11gBeljakovine

Foto: Unsplash vir

Dodaj odgovor