Regratova solata s krompirjem, jajci in hrustljavo zapečeno slanino

Solata iz mladega regrata, ki ga sami naberemo, predstavlja bogat vir vitaminov in rudnin, krompir, jajca in slanina vam bodo dali moč za sprehode v naravi in delo na vrtu. Za pripravo jedi boste potrebovali nekaj več kot pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili pet porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 500g svežega regrata
  • 400g krompirja
  • 2 jajci
  • 150g slanine
  • 1 strok česna
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec popra

Postopek priprave:

Krompir operite, dajte v lonec in nalijte vode za dva prsta nad krompirjem. V pokritem loncu ga pristavite na štedilnik. Počakajte, da voda zavre, nato znižamo temperaturo. Voda mora rahlo vreti. Kuhajte približno pol ure. Preden ga odcedite, z dolgim in ozkim nožem preverite, ali je kuhan.

V manjši posodi pristavimo vodo, v katero dajte jajci. Počakajte, da voda zavre, odstavite in pustite jajci v kropu še točno osem minut. Jajci prelijte s hladno vodo in odcedimo.

Med tem, ko se krompir kuha, temeljito očistite regrat in pripravite slanino. Operite in odcedite ga. Odcejenega stresite  v skledo za solato.

Slanino narežite na tanke rezine in med stalnim mešanjem prepražite na naoljeni ponvi, da se z vseh strani hrustljavo zapeče.

Kuhan krompir olupite in ga na rezine narežite neposredno na regrat. Regrat in krompir z rokama na hitro nekoliko zmečkajte. Česen olupite in stremo ali na drobno nasekljamo. Regratu in krompirju dodajte slanino, olje, kis, česen, zmlet poper in sol ter temeljito premešajte. Trdo kuhani jajci olupite in na kolesca narežite neposredno na regrat. Solato previdno premešajte in postrezite.

Dober tek!

Dodatni nasvet

Regrat za shranjevanje ni primeren. Izjemoma lahko sveže nabranega, očiščenega, opranega in temeljito odcejenega do 12 ur hranimo v škatli in predalu hladilnika za zelenjavo.

Nabiramo mlade, nežne, rumenkaste regratove poganjke, ki jih odrežemo tik nad korenino, da lističi ostanejo v šopku. Večjega razrežemo oziroma natrgamo; je nekoliko bolj grenak, kar mu da nekoliko drugačen, a ne slabši okus. Po cvetenju regratovih listov ne nabiramo, ker grenijo. Če ga kupimo, kupimo očiščenega.

vir in foto

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja