Pretehtajmo ali je kolostrum novi kolagen

Kolagen je bogata družina beljakovin, ki jih poznamo in uporabljamo za čvrsto, voljno kožo, podobno želeju. To je nedvomno najbolj priljubljen lepotni dodatek. Na voljo je veliko možnosti, ki jih lahko vmešate v svojo jutranjo kavo ali mešanico smutijev.  

Nekateri ljudje trdijo, da bo kolostrum nadomestil kolagen. Kako se oba praška ujemata in ali je kolostrum res “novi” kolagen? Tako kot večina vprašanj o zdravju kože tudi odgovor ni tako preprost. Pokukajte spodaj.

Kaj je kolagen?

Poznamo veliko koristi kolagena, toda na osnovni ravni je kolagen družina beljakovin, ki sestavljajo strukturo naše kože, kosti, hrustanca in mišic. Njegov namen je pomagati tkivom, da so bolj elastična in vzdržljiva za raztezanje. Kar zadeva kožo, ohranja polt čvrsto in prožno.

Naravna proizvodnja kolagena s staranjem upada, kar vodi do znakov staranja kože, kot so povešenost in drobne gubice. Uživanje hidroliziranih kolagenskih peptidov je pokazalo, da pomaga spodbujati telesno naravno proizvodnjo kolagena in drugih molekul, ki sestavljajo kožo, kot sta elastin in fibrilin. Posledično lahko ti kolagenski peptidi podpirajo elastičnost kože in dermalno gostoto kolagena.

Z redno uporabo lahko kolagenski dodatki celo podpirajo raven hidracije vaše kože. Ena, s placebom nadzorovana klinična preskušanje, je pokazala, da je bila raven vlage v koži udeležencev sedemkrat višja od tiste, ki niso jemali kolagenskih dodatkov.

Jemanje kolagena ima tudi druge prednosti, povezane z lepoto, kot so močnejši lasje in nohti, pa tudi ugodnosti za celotno telo, kot so zdravje črevesja, zdravje kosti in rast mišic.

Kaj je kolostrum?

Kolostrum je prvotno mleko, ki ga proizvedejo mlečne žleze sesalcev, takoj ko rodijo. Po dveh do treh dneh se spremeni v običajno materino mleko. To torej ni navadno materino mleko.  

Kolostrum v prahu, ki ga opazite kot dodatek, običajno prihaja iz krav in je poln vitaminov, mineralov, prebavnih encimov, protiteles in drugih beljakovin imunskega sistema, rastnih hormonov, maščob in ogljikovih hidratov. Ko zaužijete ta hranila, lahko teoretično pomagajo podpirati vaš imunski sistem in zdravje črevesja.

Raziskovalci so ugotovili, da goveji kolostrum podpira imunsko delovanje in zdravje črevesja ter lahko pomaga pri preprečevanju bolezni zgornjih dihal. Kolostrum je odličen tudi za vašo kožo.

Poglobimo se v te koristi, povezane s kožo. Kolostrum in kolagen nista sovražnika. Dejansko delujeta sinergistično. Kolostrum pomaga stimulirati proizvodnjo kolagena. Zahvaljujoč rastnim faktorjem in imunoproteinom lahko kolostrum pomaga pri aktivaciji fibroblastov, celjenju ran in obnavljanju tkiva. Vse to pa je vrhunsko koristno za zdravo staranje kože. Izkazalo se je, da kolostrum celo popravlja poškodovano kožo.

Kdo naj jemlje kolostrum v primerjavi s kolagenom?

Tako kolagen kot kolostrum imata podobne koristi v smislu nege kože in zdravja črevesja. Izkazalo se je, da dodatki kolagena sami po sebi izboljšajo navlaženost in elastičnost kože, kolostrum pa dejansko pomaga spodbuditi proizvodnjo kolagena v vašem telesu.

Kot rečeno, če iščete lastnosti, ki podpirajo imunski sistem, poleg ugodnosti, povezanih s kožo, boste morda želeli uporabiti kolostrum. Po drugi strani pa se bodo tisti, ki iščejo udobje sklepov in zdravje mišic, morda želeli držati kolagena.

Nobeden od obeh dodatkov ni veganski. Goveji kolostrum je tehnično mlečni izdelek. Goveji kolagen običajno izvira iz vezivnega tkiva, kosti, hrustanca in kravjih kož. Če imate raje vegetarijansko prehrano, bo kolostrum morda bolj privlačen.

Zaključek

Je torej kolostrum novi kolagen? Ne čisto. Kolagen in kolostrum sta lahko čudovita dodatka k vaši rutini prehranskih dopolnil, zlasti za tiste, ki iščejo dodatne koristi za zdravje kože in črevesja. Če želite večjo okrepitev imunskega sistema, je morda najboljša izbira kolostrum. Če so sklepi, kosti in vnos beljakovin pomembnejši za vas, potem je kolagen v prahu morda res prava poteza.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja