Recept za originalno grško musako, navdušil je že mnoge!

Pripravite našo preprosto musako, ki je navdušila že mnoge jedce. Ta klasična grška jed iz tanko narezanega krompirja, jajčevcev in mletega mase, zloženih v plasteh je prelita s kremasto bešamel omako in je pravi balzam za še tako zahtevne brbončice.

Sestavine, ki jih potrebujete

  • 6 žlic oljčnega olja
  • 3 srednje velike jajčevce, narezane na kolobarje 5 mm
  • 800 g mletega mesa  (mešanega ali govejega, originalni recept zahteva jagnjetino)
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 mastna stroka česna, zdrobljena
  • 3 zvrhane žličke posušenega origana
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 2 lovorjeva lista
  • 200 ml rdečega vina
  • 400 g lahko narezanih paradižnikov
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • ½ žlice  rjavega sladkorja
  • 550 g krompirja olupljenega in narezanega na 5 mm velike kolobarje

Za bešamel

  • 40 g masla
  • 40 g moke
  • 450 ml mleka
  • 40 g parmezana, drobno naribanega
  • muškatni orešček
  • 1 veliko jajce in 1 rumenjak, rahlo stepen

Postopek priprave:

Na močnem ognju segrejte ponev. Rezine jajčevcev pokapajte s 4 žlicami olja in jih v več obrokih pražite 5-7 minut ali dokler ne postanejo zlato rjave in se začnejo mehčati. Če so med kuhanjem videti nekoliko suhi, dodajte še kanček oljčnega olja. Odložite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem.

V veliki ponvi na srednje močnem ognju segrejte 1 žlico olja. Dodajte mleto meso in pražite 8-10 minut do temno zlato rjave barve, redno mešajte. Prestavite meso v skledo. V lonec/ponev dodajte preostalo olje in dodajte čebulo skupaj s ščepcem soli in rahlo pražite 10-12 minut ali dokler se ne zmehča in postane prosojna. Dodajte česen, origano, cimet, čili in lovor kuhajte še minuto. Vrnite meso v ponev in zalijte z rdečim vinom, zavrite in zmanjšajte ogenj na polovico. Primešajte paradižnik, paradižnikovo mezgo, rjavi sladkor in 200 ml vode, začinite. Ogenj zmanjšajte in odkrito počasi kuhajte 20 minut, občasno premešajte, dokler se omaka ne zgosti.

Pečico segrejte na 200 C, ventilatorsko na 180 ventilator.

Krompir skuhajte do polovice.

V manjši kozici raztopite maslo, vmešajte moko in na zmernem ognju kuhajte 1 minuto. Odstranite z ognja in vmešajte mleko, prilivajte ga po malo, dokler zmes ne postane gladka. Vrnite na ogenj in zavrite ter kuhajte 3 minute. Odstavite z ognja in penasto vmešajte parmezan, malo naribanega muškatnega oreščka in nekaj začimb ter na koncu še.

Vzemite velik pravokoten pekač. V posodo z žlico stresite tretjino mesa in ga enakomerno razporedite, nato polovico jajčevcev in polovico krompirja, nato preostalo meso in drugo plast jajčevcev, nato krompir. Končajte z bešamelom. Pecite 50 minut ali dokler ni temno zlato rjave barve. Če med peko preveč porjavi, pokrijte.

Pred serviranjem naj jed 10 minut počiva.

Dober tek!

vir Foto: Wikimedia

Dodaj odgovor