Slastna zelenjavna lazanja s sladkim krompirjem
Pečen sladki krompir, paprika, bučke in špinača to sicer preprosto lazanjo naredijo neverjetno slastno. Resnično mislimo, da je to najboljši recept za zelenjavno lazanjo, kar smo jih kdaj poskusili.
Vsaka porcija vsebuje 602 kcal, 21 g beljakovin, 60 g ogljikovih hidratov (od tega 19 g sladkorjev), 29 g maščob (od tega 15 g nasičenih maščob), 7 g vlaknin in 1,3 g soli.
Za pripravo jedi boste potrebovali do dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest obrokov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 2 rumeni ali rdeči papriki
- 1 bučka
- 1 velik sladek krompir
- 3 žlice ekstra deviškega olivnega olje
- 1 velika čebula
- ½ žličke čili kosmičev
- 2 stroka česna
- 2 x 400 g pločevinke koščkov paradižnikov
- 2 žlički italijanske začimbe ali posušenega origana
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 200 ml hladne vode
- 100 g listov mlade špinače
- 9–10 posušenih testenin za lazanjo
- sol in poper
Za sirovo omako
- 75 g navadne moke
- 75 g masla
- 750 ml mleka
- 125 g naribanega edamca
- 75 g mocarele
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 200C, ventilatorsko na 180C.
Paprike, bučke in sladki krompir očistite in narežite na kocke, dajte v velik pekač. Pokapljajte z 2 žlicama olja, začinite s soljo in poprom ter premešajte.
Pecite 30 minut ali dokler se ne zmehčajo in rahlo porjavijo.
Medtem ko se zelenjava praži, v veliki kozici segrejte preostalo olje in na njem med rednim mešanjem 5 minut rahlo pražite čebulo.
Dodajte čili in česen ter kuhajte še nekaj sekund. Vmešajte paradižnik, italijanske začimbe (ali posušen origano) in nadrobljeno jušno kocko. Zalijte z vodo in pustite, da rahlo vre. Kuhajte 10 minut in redno mešajte. Dajte na stran.
Za sirovo omako na maslu popražite moko in zalijte z mlekom, neprestano mešajte z veliko kovinsko metlico, dokler se omaka ne zgosti in postane gladka. (Uporabite metlico, prevlečeno s silikonom, če kuhate v ponvi proti prijemanju.) Vmešajte približno dve tretjini sirov in začinite po okusu.
Zelenjavo vzemite iz pečice in dodajte v ponev s paradižnikovo omako. Vmešajte špinačo in skupaj kuhajte 3 minute. Začinite s soljo in veliko mletega črnega popra.
Tretjino zelenjavne mešanice z žlico prelijte na dno 2½–3-litrskega/4½–5¼-litrskega pekača za lazanjo in pokrijte z eno plastjo lazanje. Na vrh položite drugo tretjino zelenjavne mešanice (ne skrbite, če ne bo enakomerno prekrita) in drugo plast lazanje.
Prelijemo s slabo polovico sirove omake in zelo nežno prelijte s preostalo zelenjavno mešanico. Zaključite s zadnjo plastjo lazanje in preostankom sirove omake. Po vrhu potresite ostanek sira.
Pecite 35–40 minut oziroma dokler se testenine ne zmehčajo in preliv zlato rjavo zapeče in brbota. Pred rezanjem pustite stati 5 minut, da se nadev usede.
Dober tek!
vir Foto: Pexels