S to krvno skupino imate tveganje za možgansko kap

Raziskave kažejo, da imajo ljudje s krvno skupino A, še pred 60. letom večjo verjetnost za možgansko kap, kot ljudje z drugimi krvnimi skupinami. Krvne skupine opisujejo bogato paleto kemikalij, prikazanih na površini naših rdečih krvničk. Med najbolj znanimi skupinami sta A in B, ki sta lahko prisotni skupaj kot AB, posamezno kot A ali B ali nista prisotni kot 0.

Tudi znotraj teh glavnih krvnih skupin obstajajo nekatere razlike, ki so posledica genskih mutacij.

V študiji, katere rezultati so bili objavljeni leta 2022, so genetiki odkrili neposredno povezavo med podmnožico gena A1 in zgodnjim pojavom možganske kapi.

Naredili so 48 genetskih študij, ki so vključevale približno 17.000 ljudi z možgansko kapjo in skoraj 600.000 kontrolnih oseb brez možganske kapi.

Njihova starost se je gibala od 18 do 59 let. Ugotovili so, da so imeli ljudje, katerih geni so kodirani za variacijo krvne skupine A, v primerjavi z drugimi krvnimi skupin 16 odstotkov večjo možnost, da bodo imeli možgansko kap pred 60 let. Po drugi strani so imeli ljudje z genom skupine 01 za 12 odstotkov manjše tveganje za zgodnjo možgansko kap… več tukaj.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Sladkorna bolezen, ščitnica ali kap … kaj obraz pove o vašem zdravju?

Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj vse lahko naš obraz razkrije o našem zdravju. Med drugim nakazuje tudi določene zdravstvene težave.

Izpuščaj na obrazu

Večina izpuščajev ni resnih in izginejo sami. Eden resnih je tisti, ki prekriva obe lici v obliki metulja. To je lupus, kronična avtoimunska bolezen, ki povzroči, da vaš imunski sistem napade lastna tkiva in organe. Lahko imate tudi povišano telesno temperaturo, boleče in otrdele sklepe ter prste, ki pomodrijo na mrazu. Obiščite svojega zdravnika, če ima vaš obraz nepojasnjen izpuščaj. Zlasti, če ga spremljajo drugi sumljivi simptomi… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja