Izogibanje tem živilom lahko pomaga zmanjšati simptome tesnobe

Vse več ljudi poroča, da trpijo za neko obliko tesnobe, zato je jasno, da mora takšno stanje sprožiti več dražljajev. Nekatere med njimi so hrana in pijača, ki ju uživamo vsakodnevno, a se ne zavedamo, da nam lahko povzročata tovrstne težave.

Kofein

Kofein najdemo v kavi, čaju, čokoladi in energijskih pijačah. Čeprav vam majhna količina kofeina lahko pomaga ostati budni in izboljša vaše razpoloženje, lahko velika količina kofeina povzroči občutek tesnobe in živčnosti.

Rafiniran sladkor

Uživanje velikih količin rafiniranega sladkorja, kot so sladkarije in gazirane pijače, lahko povzroči nenaden skok krvnega sladkorja, kar lahko povzroči občutek treme in tesnobe.

Hrana, ki redi

Težko prebavljiva hrana, ki vsebuje veliko maščob, na primer hitra hrana, lahko povzroči občutek tesnobe, saj otežuje prebavo in obremenjuje telo.

Alkohol

Čeprav lahko alkohol pomaga pri kratkotrajni sprostitvi, lahko dolgoročno poveča občutke tesnobe in depresije.

Seveda so vsa ta živila povsem primerna za občasno uživanje zdravih ljudi. Vendar morajo biti ljudje, ki so nagnjeni k tesnobnosti pri uživanju te hrane še posebej previdni. Poleg tega hrana ni edini vzrok tesnobe. Dejavniki, ki prispevajo k temu neprijetnemu občutku, so stres in druge čustvene težave.

Foto: Pexels vir

Ne spreglejte…

Ste zaspali med masažo? Je to nevljudno? Imamo odgovore!

Torej ste med masažo zaspali. Super! To je bilo verjetno tisto, kar je vaše telo ta trenutek potrebovalo. Masaže izzovejo odziv parasimpatičnega živčnega sistema in ustvarijo vrnitev v “počitek in prebavo”.

Aktivacija tega sistema v bistvu izniči učinke, ustvarjene, ko sta um in telo v načinu boja ali bega. Poleg tega lahko masaža zniža stresne hormone, hkrati pa poveča raven dopamina in endorfina, ki pomagata izboljšati razpoloženje in zmanjšati bolečino. 

Z drugimi besedami, če vas masaža uspava, je to zato, ker telo med masažo dobesedno počiva in se revitalizira… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja