Slastna krem juha iz brokolija, krompirja in sira
Juha iz brokolija in modrega sira je predstavnica klasične britanske kuhinje in je še posebej dobra ob hladnejših dneh. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli uro časa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili pet porcij.
Na osnovi šestih obrokov brez izbirnih prelivov vsaka porcija vsebuje 227 kcal, 11 g beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov (od tega 5 g sladkorjev), 15 g maščob (od tega 9 g nasičenih maščob), 4 g vlaknin in 0,6 g soli.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 rjava čebula, grobo sesekljana,
- 1 por, grobo narezan,
- 1 velik strok česna, strt.
- 1 žlica oljčnega olja,
- 25 g masla,
- 100 g krompirja, olupljenega in narezanega na kocke,
- 400 g brokolija, narezano steblo, cvetovi narezani na 2 cm velike kose,
- 1 liter piščančje jušne osnove,
- 1 lovorjev list,
- sol in poper,
- 150 ml polnomastnega mleka,
- 150 g zrelega čedarja, naribanega.
Za postrežbo (neobvezno)
- 100 g sira z modro plesnijo
- krutoni
Postopek priprave:
V večji kozici na majhnem ognju segrejte olivno olje in maslo. Čebulo, por in česen med občasnim mešanjem nežno pražite, da se enakomerno zapečejo, približno 10 minut oziroma dokler se čebula in česen ne zmehčata.
Dodajte krompir in steblo brokolija ter nekaj minut dušite, preden dodate osnovo in lovorov list. Začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom, ponev do polovice pokrijte s pokrovko in pustite, da zelo rahlo vre. Juho kuhajte še približno 20 minut, dokler se krompir in brokoli ne zmehčata.
Odstranite lovorjev list in v ponev dodajte preostali nasekljan brokoli in mleko. Dobro premešajte in kuhajte še 3–5 minut, toliko, da se brokoli ne zmehča. Ta čas bo odvisen od velikosti kosov brokolija. Pazite, da brokolija ne prekuhate, še vedno mora ohraniti živo zeleno barvo. Dodajte čedar, premešajte, da se poveže in nato s paličnim mešalnikom juho zmiksajte do gladkega.
Pokusite in po potrebi dodajte začimbe. Postrezite v skledicah za juho in prelijete s hrustljavimi krutoni in zdrobljenim modrim sirom.
Vir Foto: Freepik Saucepan