Telovadite, ko ste bolni? Kdaj je vadbo bolje preskočiti?

Težko si je predstavljati, da bi se potili v telovadnici, ko ste bolni, imate visoko vročino ali vam teče iz nosu. Zdi se, da je vadba med boleznijo nekaj, kar bi moralo biti v ozadju, dokler ne okrevate. Če ste navdušenec nad fitnesom, vas bo težko prepričati, da ko ste bolni z vadbo prenehate. Izkazalo se je, da obstaja pravilo, ko gre za vadbo, ko ste bolni. 

Telovadba, ko imate visoko vročino, je velik ne

Ko imate vročino, je vaša imunost prizadeta. Če dodate intenzivno vadbo, lahko imuniteto začasno zmanjšate imuniteto, kar lahko bolezen le še poslabša. Druga stvar je, da ko vadite med boleznijo, se viri vašega telesa preusmerijo v rehabilitacijo po vadbi, kar bi bilo idealno uporabiti v boju proti bolezni. Zato se je med boleznijo treba izogibati naporni vadbi.

Kdaj lahko telovadite

Telovadite lahko, če želite telovaditi in imate za to dovolj energije ali če so simptomi blagi. Ne smete telovaditi, če imate visoko vročino, če vas boli telo, imate močan kašelj, imate simptome, kot sta bruhanje ali izpuščaj ali ste prehlajeni skupaj z drugimi zdravstvenimi težavami.

Vaje, ki jih lahko izvajate, ko imate blage simptome bolezni

1. Hoja

Prehlad lahko vpliva na vašo raven energije, zato vam morda ne bo do intenzivnih vaj. Toda tudi če si vzamete 20 minut in greste na sprehod vam lahko pomaga, da vzdržujete prednosti redne vadbe. Hoja ima številne prednosti in lahko celo pomaga izboljšati simptome prehlada.

2. Joga

Joga in dihalne vaje lahko pomagajo okrepiti imuniteto. Izberite počasnejši način vadbe, kot je hatha joga, ali se osredotočite na obnovitvene položaje, kot sta otroška poza in noge ob steni.

3. Vaje za raztezanje in gibljivost

Poiščite pokončno palico, ograjo ali steno, ki jo lahko uporabite za oporo, medtem ko se naslanjate na nekatere od teh vaj za raztezanje in mobilnost.

4. Raztezanje vratu

Raztezanje vratu lahko ublaži simptome hudega prehlada in zmanjša napetost okoli vratu in prsnega koša.

5. Predklon stoje

Stoječi predklon izboljša pretok krvi, zaščiti sinuse in olajša zastoje na enostaven način.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja