To so znaki, ki razkrivajo toksičnega očeta

Obnašanje toksičnega očeta ima lahko izrazito negativen vpliv na počutje in tudi zdravje. Zato je pomembno, da znamo prepoznati znake in tudi zaključiti. Vzorci toksičnosti se razlikujejo od osebe do osebe.

Obstaja več značilnosti toksičnega očeta, na katere morate biti pozorni. Terapevtka Irina Firstein pravi: “Toksično vedenje je pravzaprav vedenje do drugih ljudi, zaradi katerega se počutijo slabo.”

Kot pojasnjuje za portal Pure Wow, ga odlikujejo kritičnost, nadzor, manipulacija in občutek krivde. Primer takšnega obnašanja je, če vaš oče nenehno kritizira vaše življenjske odločitve, kot je žalitev vašega zakonca ali zavijanje z očmi nad vašo kariero. Če je to trajen vzorec, odkar pomnite, imate morda opravka s toksičnim očetom.

Znaki, ki to razkrivajo, so naslednji:

  • primerja otroka z drugimi otroki,
  • ne spoštuje otrokovih meja,
  • vedno mora imeti prav,
  • otrok se po druženju ali pogovoru z njim počuti izčrpanega,
  • neprestano igra žrtev,
  • nikoli ni zadovoljen.

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Deset zelo pomembnih lastnosti dobrega očeta

Moški imajo vse bolj aktivno vlogo pri starševstvu in želijo osvojiti lastnosti dobrega očeta. Ne prevzemajo več le vloge hranilcev, temveč tudi zaščitnikov in staršev, ki disciplinira otroke. Vloga očetov se je razvila in to je pripeljalo do tega, da so moški sprejeli celo vrsto novih veščin in vrednot.

V nekaterih evropskih državah praznujemo očetovski dan. Prvi očetovski dan so praznovali leta 1908 v ZDA, po veliki rudarski nesreči, v kateri je umrlo več kot 250 očetov. Čeprav se je ta običaj zelo hitro razširil po vsem svetu, ga ne praznujejo v vseh državah na isti dan. Mednarodni dan očetov obeležujemo tudi v Sloveniji in ga, kot v večini držav, praznujemo vsako tretjo nedeljo v juniju… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja