Poleg kofeina, tudi drugi naravni dodatki spodbujajo delovanje možganov

Naravni dodatki nudijo potencialno podporo zdravju možganov in kognitivnim funkcijam. Torej, če želite tudi vi pridobiti te koristi, dodajte svoji rutini teh 9 naravnih možganskih dodatkov.

Ali doživljate pozabljivost in težave pri ohranjanju koncentracije? Krivec je lahko vaša prehrana. Hrana, ki jo uživamo, pomembno vpliva na zdravje naših možganov. Če vaši prehrani primanjkuje vitalnih hranil, lahko to ovira vaše kognitivne sposobnosti in učinkovitost. Na srečo nedavne študije kažejo, da lahko posebni naravni dodatki za možgane podpirajo kratko in dolgoročno delovanje možganov.

Oglejmo si nekaj naravnih dodatkov, ki vam lahko pomagajo izboljšati zdravje možganov

1. Omega-3 maščobne kisline

Maščobne kisline omega-3, ki jih običajno najdemo v ribjem olju in lanenih semenih, so znane po svojih lastnostih, ki krepijo možgane. Te esencialne maščobe, zlasti DHA (dokozaheksaenojska kislina) in EPA (eikozapentaenojska kislina), vrsta omega-3, so glavne sestavine celičnih membran možganov. Podpirajo spomin, obnavljajo možganske celice in vzdržujejo splošno zdravje možganov. Raziskave kažejo, da lahko ustrezen vnos omega-3, zmanjša kognitivni upad in spodbuja boljše delovanje možganov.

2. Resveratrol

Resveratrol je naravna spojina, ki jo najdemo v rdečem vinu, grozdju in nekaterih jagodah. Pozornost je pritegnil zaradi svojega potenciala za zaščito možganov pred upadom, povezanim s staranjem in nevrodegenerativnimi boleznimi. Antioksidativne lastnosti resveratrola naj bi se borile proti oksidativnemu stresu in zmanjšale vnetja ter prispevale k izboljšani kognitivni funkciji.

3. Kurkumin

Kurkumin je aktivna spojina v kurkumi, začimbi, ki se običajno uporablja v indijski kuhinji. Ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom in vnetjem. Nekatere raziskave kažejo, da lahko kurkumin izboljša spomin in razpoloženje, zaradi česar je lahko dodatek za krepitev možganov.

4. Bhrami ali Bacopa monnieri

Bacopa monnieri, znana tudi kot brahmi, je zelišče, ki se v tradicionalni ajurvedski medicini uporablja za izboljšanje spomina in kognitivnih funkcij. Aktivne spojine, imenovane bakozidi, naj bi imele vlogo pri zmanjševanju anksioznosti in izboljšanju delovanja nevrotransmiterjev. S tem pozitivno vplivajo na oblikovanje spomina in hitrost priklica.

5. Vitamin D

Vitamin D, ki ga pogosto imenujemo sončni vitamin, igra ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja, vključno z delovanjem možganov. Študije so povezale pomanjkanje vitamina D s kognitivnimi motnjami in povečanim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni. Zagotavljanje ustreznega vnosa vitamina D z izpostavljenostjo sončni svetlobi, prehrano ali dodatki lahko podpira kognitivno zdravje.

6. Kreatin

Kreatin, ki ga običajno povezujejo z izgradnjo mišic, ima tudi kognitivne koristi. Pomaga pri oskrbi možganskih celic z energijo in dokazano krepi kratkoročni spomin in sposobnost sklepanja. Nekatere študije kažejo, da je lahko dodatek kreatina še posebej koristen za vegetarijance in vegane, saj imajo lahko zaradi izbire prehrane nižje naravne ravni kreatina.

7. L-teanin

L-teanin je aminokislina, ki jo najdemo v čajnih listih, zlasti v zelenem čaju. Znan je po svoji sposobnosti, da spodbuja sprostitev in zmanjšuje stres, ne da bi povzročal zaspanost. L-teanin lahko tudi poveča pozornost in izboljša spomin v kombinaciji s kofeinom, zaradi česar je priljubljen naravni dodatek za krepitev delovanja možganov. Najdete lahko prehranska dopolnila L-theanine ali pa uživate v njegovih prednostih s srkanjem skodelice zelenega čaja.

8. Kofein

Kofein je morda najbolj razširjena psihoaktivna snov na svetu, znan predvsem po svojih stimulativnih učinkih. Lahko poveča budnost, koncentracijo in kognitivno zmogljivost. Medtem, ko lahko prekomerno uživanje kofeina povzroči živčnost in tesnobo, lahko zmerno uživanje, ki ga pogosto najdemo v kavi in ​​čaju, zagotovi začasno kognitivno spodbudo.

9. Ginko Biloba

Ta zeliščni dodatek, pridobljen iz listov drevesa Ginkgo biloba, ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini. Ginkgo biloba naj bi izboljšal pretok krvi v možgane, kar lahko izboljša kognitivne funkcije in spomin. Pogosto se uporablja za boj proti s starostjo povezanim kognitivnim upadom in lahko ponudi nekaj olajšanja simptomov Alzheimerjeve bolezni.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja