V postnem času se je vredno odpovedati eni navadi

Alkohol? Sladkor? Meso? Čemu ste se pripravljeni odpovedati v postnem času? Bliža se čas v letu, ko del prebivalstva za 40 dni opusti nekatere razvade.

Nutricionisti menijo, da post dejansko naredi več škode, kot koristi.

Nutricionistka Jennie Gough za revijo Women’s Health pravi, da so raziskave dokazale, da diete in omejitve vodijo v prenajedanje. Če razmišljate, da bi si želeli za post nečemu odpovedati, se morate zavedati tveganja. Česar se boste poskušali izogibati naslednjih 40 dni, s tem se boste potem prenajedli.

Vendar to ne sme biti izgovor, da nadaljujemo po starem. Namesto tega Gough vseeno predlaga nekaj sprememb.

V postnem času bom kavo pil enkrat na dan

Skodelico kave spijemo takoj, ko se zbudimo, drugo, ko pridemo v službo, in nato tretjo sredi popoldneva, ko postanemo utrujeni.

Namesto, da si v tem pustnem času odločite odpovedati kavi, si preprosto naredite načrt, da jo boste pili le enkrat na dan.

“Pitje kave dejansko koristi zdravju in ljudi ne spodbujam, naj se ji popolnoma odpovejo. Najbolje je, da spijete skodelico kave v treh do štirih urah po tem, ko se zbudite,” predlaga.

V postnem času bom izbiral samo naravne vire sladkorja

Sladkorju se je težko odpovedati in ga je nemogoče povsem izločiti iz prehrane. Namesto tega bo veliko pomagalo zmanjšanje njegovega vnosa in prehod na bolj zdrave alternative.

“Skoraj četrtina dodanega sladkorja v naši prehrani izvira iz sladkih pijač. Zamenjajte jih z vodo ali mlekom,” svetuje Gough.

Kosmiče, ki jih jeste za zajtrk, nadomestite z ovsenimi kosmiči, namaze kot marmelado pa z arašidovim maslom. Ko vas sredi dneva zagrabi lakota, namesto po čokoladi posezite po sadju, smutiju ali oreščkih.

Ta post bom užival v kakovostni temni čokoladi

“Veliko mojih strank se težko odreče čokoladi. Vendar se jim ni treba. Raje preklopite na temno čokolado,” pravi Gough.

Čokolade z vsebnostjo kakava 70 odstotkov ali več namreč vsebujejo antioksidante, koristne za zdravje srca, zniževanje krvnega tlaka ter boljše delovanje možganov in spomina. Temno čokolado užijemo tudi v manjših količinah, ker je bolj nasitna.

“Najbolj zdrava temna čokolada je tista, narejena iz kakavovih zrn, ki so organska in minimalno obdelana. Ko pogledate sestavine, je idealno, če je kakav prva sestavina na seznamu,” dodaja Gough.

V postnem času ob ponedeljkih ne bom jedel mesa

Zdravstvene koristi redukcijske diete so dobro dokumentirane. Zmanjšate lahko tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in raka. Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of American College of Nutrition, je lahko tudi vaše skrivno orožje pri izgubi maščobe in teže.

“Če ste se že odločili, da boste en dan v tednu opustili meso, ga nadomestite z dobrimi viri vegetarijanskih ali veganskih beljakovin, kot so jajca, ribe, jogurt, oreščki, semena, fižol, leča in tofu,” je opozorila Gough.

V postu bom še vedno užival v kozarčku pijače (ali dveh)

Po Goughu je alkohol lahko del dobro uravnotežene prehrane.

“Glede kalorične vrednosti so boljša izbira bele, bolj čiste alkoholne pijače, kot so vodka, gin in viski. Idealne so postrežene čiste ali z ledom. Izogibajte se mešanju alkohola s sokovi, saj s tem povečate število kalorij in količino sladkorja,« ugotavlja Gough.

Vino je dobra izbira, čeprav vsebuje več kalorij, a ima antioksidant resveratrol, ki dokazano znižuje slab in zvišuje dober holesterol. In ne pozabite ob vsakem kozarcu alkohola popiti kozarec vode.

Prav tako nekaj pojejte pred uživanjem alkohola, ker bo hrana v želodcu upočasnila hitrost absorpcije alkohola.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja