Prednosti in slabosti deljenja postelje s psom

Psi so znani kot človekov najboljši prijatelji, toda ali bi morali s psom deliti posteljo? To vprašanje ostaja zelo sporno. Po nekaterih raziskavah le tretjina lastnikov psov dovoli svojim hišnim ljubljenčkom, da gredo z njimi v posteljo.

Strokovnjaki iz Washington Sleep Foundation, menijo, da je spanje s psom “osebna odločitev” . Objavili so seznam prednosti in slabosti, ki ljudem pomagajo pri odločitvi, kaj je zanje prav.

Prednost:

  • zmanjšan stres,
  • močnejša imuniteta,
  • nižji krvni tlak in
  • večji občutek varnosti.

Tveganja:

  • alergijske reakcije in okužbe,
  • zlahka moti spanec,
  • po več raziskavah povečuje agresijo pri psih.

V Fundaciji pravijo, da otroci pogosteje kot odrasli, doživijo ugriz psa, ki zahteva zdravniško pomoč. Eden od razlogov je, da otroci niso tako dobri pri branju znakov strahu ali agresije. Drugi razlog je, ker se verjetno bolj približajo psu v obraz. To ne pomeni, da otroci ne bi smeli spati s psom. Starši morda želijo to preprečiti, še posebej, če gre za pse, ki so v preteklosti že kazali agresijo.

Če se odločite, da boste posteljo delili s psom, poskrbite, da bo vzmetnica dovolj velika. Redno perite rjuhe in posteljnino, ne dovolite, da vam pes liže obraz. Sprehodite psa pred spanjem, bodite dosledni svoji spalni rutini in redno obiskujte svojega veterinarja.

Ne spreglejte…

Strokovnjakinja pojasnila zakaj nekateri psi tulijo

Strokovnjakinja za vedenje živali Fanni Lehoczki opazila, da pogosto tuljenje njenega psa, sibirskega haskija Bizsu, drugih psov ne izzove vedno, da bi se odzvali tako kot volkovi.

Opažanje je pri strokovnjakinji spodbudilo vprašanje: zakaj so nekateri psi bolj nagnjeni k tuljenju? Znanstveniki z univerze Eotvos Lorand v Budimpešti, kjer dela Lehoczki, so raziskovali, ali so nekatere pasme psov bolj nagnjene k tuljenju in ali je to povezano z njihovo genetsko bližino volkovom.

Lehoczki je z ekipo analizirala, kako pasma, starost in spol psa vplivajo na njegov odziv na tuljenje. Testirali so 68 čistokrvnih družinskih psov. Predvajali so jim triminutne posnetke tuljenja volkov in opazovali njihove reakcije… več tukaj.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja