Začimbi, ki lahko pomagata izgubiti trebušno maščobo

Za razliko od podkožne maščobe, ki se nahaja tik pod kožo, je visceralna maščoba shranjena globoko v trebuhu (abdominalnem delu).

Določena količina je potrebna za zaščito in izolacijo vitalnih organov. Vendar pa je preveč visceralne maščobe povezano z različnimi stanji in boleznimi. Vključno s sladkorno boleznijo, srčnimi boleznimi in rakom.

Zato je ohranjanje ravni visceralne maščobe na minimumu bistvenega pomena za vaše zdravje. Zdrava prehrana je eden od ključnih dejavnikov, ko gre za količino visceralne maščobe.

Znano je, da na primer živila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in sladkorja znatno povečajo visceralno maščobo.

Podobno lahko nekatera živila zmanjšajo trebušno maščobo. Dve začimbi, ki ju pogosto uporabljamo pri kuhanju, zmanjšujeta telesno težo.

Dokazano je, da origano in peteršilj odstranjujeta tudi visceralno maščobo.

Raziskava, objavljena v Journal of Nutritional Biochemistry, je pokazala, da lahko karvakrol, spojina v eteričnem olju, ki ga proizvaja origano, zmanjša maščobo pri miših.

Da bi origano kar najbolje vplival na izgubo maščobe, je vredno v svojo prehrano vključiti origanovo olje. Dietetiki pravijo, da ga lahko jemljete kot dodatek.

Ločena študija je pokazala, da ima peteršilj velik vpliv tudi na zmanjševanje trebušne maščobe. Raziskava, objavljena v Journal of Home Economics leta 2018, je potrdila koristi uživanja peteršilja za izgubo visceralne maščobe.

Ženske, ki so nekaj časa vsak dan uživale majhne količine peteršilja, so znatno izgubile trebušno maščobo. Uspelo jim je izgubiti tudi nekaj kilogramov.

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Izogibanje tem živilom lahko pomaga zmanjšati simptome tesnobe

Vse več ljudi poroča, da trpijo za neko obliko tesnobe, zato je jasno, da mora takšno stanje sprožiti več dražljajev. Nekatere med njimi so hrana in pijača, ki ju uživamo vsakodnevno, a se ne zavedamo, da nam lahko povzročata tovrstne težave.

Kofein

Kofein najdemo v kavi, čaju, čokoladi in energijskih pijačah. Čeprav vam majhna količina kofeina lahko pomaga ostati budni in izboljša vaše razpoloženje, lahko velika količina kofeina povzroči občutek tesnobe in živčnosti.

Rafiniran sladkor

Uživanje velikih količin rafiniranega sladkorja, kot so sladkarije in gazirane pijače, lahko povzroči nenaden skok krvnega sladkorja, kar lahko povzroči občutek treme in tesnobe… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja