Za izboljšanje krvnega obtoka jejte to hrano!

Če želite srce in telo ohraniti zdrava s pravilnim krvnim obtokom, potem računajte na ta živila, ki pospešujejo krvni obtok v telesu. Slaba prekrvavitev je danes zelo pogosta težava. Vzroki so lahko debelost, kajenje, sladkorna bolezen in Raynaudova bolezen.

Slab pretok krvi lahko povzroči tudi vrsto drugih težav, kot so bolečine, mišični krči, prebavne težave, otrplost in mrzle roke in noge. Če takšne težave postanejo resne, jih je mogoče zdraviti z zdravili. Vendar obstajajo tudi določena živila in spremembe življenjskega sloga, ki jim lahko sledite in tako povečate pretok krvi v telesu.

1. Jejte hrano, bogato s flavonoidi

Živila, ki so bogata s flavonoidi, kot sta čebula in granatno jabolko, pomagajo izboljšati cirkulacijo. Znano je, da čebula koristi zdravju srca in izboljšuje prekrvavitev, saj širi arterije in pretok krvi, da poveča pretok krvi. Pijete lahko tudi sok granatnega jabolka, ki odpre krvne žile in naredi prostor za boljši pretok krvi. Poleg tega tudi preprečuje, da bi arterije postale debele in toge.

2. Jejte hrano, bogato z dušikovim oksidom

Živila, ki imajo pravo količino dušikovega oksida, kot so rdeči čili, česen, cimet, rdeča pesa in zelena listnata zelenjava, so najpomembnejša za izboljšanje cirkulacije. Pri prekrvavitvi pomaga tudi kurkuma in sicer preko kurkumina.

3. Vitamin C v kateri koli obliki vedno pomaga

Vitamin C prihaja iz citrusov, bogatih s flavonoidi, kot so pomaranče, sladka limeta vedno pomaga pri širjenju krvnih žil. Ti dodatno pomagajo zmanjšati vnetje v telesu in lahko pomagajo zmanjšati krvni tlak in togost v arterijah, hkrati pa izboljšajo pretok krvi. Poleg tega je znano, da pretok krvi izboljša tudi lubenica, saj vsebuje likopen, ki je naravni antioksidant, ki izboljšuje cirkulacijo.

4. Oreščki

Orehi, kot so mandlji in orehi, pomagajo izboljšati pretok krvi z zaviranjem vnetja in oksidativnega stresa v telesu. L-arginin je predhodnik dušikove kisline in ga najdemo v orehih.

5. Paradižnik in jagodičevje

Paradižnik in jagodičevje zavirajo angiotenzinsko konvertazo, kar posledično zniža krvni tlak in izboljša cirkulacijo, pravi strokovnjak. Likopen v paradižniku ščiti telo pred srčno-žilnimi boleznimi. Vitamin K v paradižnikih ohranja pod nadzorom krvavitve in strjevanje krvi, hkrati pa izboljšuje cirkulacijo. Borovnice in jagode med drugim vsebujejo flavonoide, ki širijo arterije, zmanjšujejo kopičenje kuge in povečujejo pretok krvi.

6. Omega-3 maščobne kisline za izboljšano prekrvavitev

Mastne ribe z omega-3 maščobnimi kislinami zmanjšujejo aterosklerozo in izboljšujejo cirkulacijo. Poleg tega prehrana, bogata s temi maščobnimi kislinami, zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in krvni pretok.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja