So vaše dlani rdeče? Možni vzroki so nosečnost, kajenje in ekcem

Če so oči okno v dušo, so lahko dlani okno v naše osnovno zdravje.

Palmarni eritem ali rdeče dlani je pogosto stanje, za katerega so značilni rdeči ali rožnati robovi dlani. Včasih so prsti topli na dotik.

Živci in mišice v naših rokah za delovanje potrebujejo oskrbo s krvjo. Dermatolog Neil Farnsworth pravi, da lahko vsak vnetni proces, ki vpliva na pretok krvi, povzroči razbarvanje tkiva dlani.

Rdeče dlani so večinoma nenevarne in bo “težava” izzvenela sama od sebe. Včasih pa lahko nakazujejo kaj resnejšega. Tukaj so najpogostejši krivci za rdeče dlani.

Rdeče dlani so značilnost vaše družine

Tako kot barva las ali oči je tudi rdečkast odtenek vaših dlani lahko nekaj, kar ste podedovali od svojih prednikov.

To je pogosta podedovana lastnost. Verjetno jih ne boste niti opazili, razen če vam kdo pove, da so vaše dlani bolj rdeče, kot pri drugih. Morda se bo zgodilo, da postanejo vaše dlani bolj rdeče, ko ste vznemirjeni. Sprememba se pojavi tudi, ko vam je toplo ali ko jih dlje časa držite v istem položaju.

Draženje

Tudi zunanji dejavniki, lahko povzročijo, da so vaše dlani bolj rdeče. Prepogosto umivanje rok, uporaba močno dišečih krem ​​ali dolgotrajen stik z dražečimi kemikalijami, za roke ni priporočljivo.

Ekcem

Ko imate ekcem, lahko občutite suhost in razdraženost po vsem telesu. Tudi vaše dlani so lahko prizadete in postanejo rdeče. Morda se pojavijo mehurji na dlaneh in straneh prstov. Včasih so vaše dlani videti zgubane.

Nosečnost

Nosečnost povzroči različne čudne simptome, pojavijo se lahko tudi rdeče dlani. Krivec je povišana raven estrogena, ki lahko povzroči mravljince v dlaneh.

Na kliniki Mayo pravijo, da če vas dlani tudi srbijo, je to lahko znak holestaze. To je potencialno nevarno stanje jeter, ki se lahko pojavi pozneje v nosečnosti. Običajno povzroči močno srbenje v rokah in nogah.

Palmoplantarna psoriaza

National Psoriasis Foundation navaja, da je Palmoplantarna psoriaza oblika psoriaze, ki prizadene dlani in podplate.

V tem primeru so lahko dlani pokrite z debelimi, rdečkastimi luskami ali pustulami. To je lahko boleče ali srbeče. Morda boste opazili, da imajo vaši nohti rdeče ali rumene lise ali so videti luknjičasti

Druga pogosta mesta, kjer lahko opazite simptome palmoplantarne psoriaze, vključujejo lasišče, trebuh, komolce in kolena.

Kajenje

V reviji ‌Dermatology je bilo objavljeno, da strokovnjaki ne razumejo povsem, zakaj lahko kajenje povzroči rdeče dlani. Kemikalije v cigaretah naj bi povzročile spremembe v krvnih žilah. To lahko vpliva na pretok krvi v rokah in povzroči rdečico.

Zdravstveni problem

Dr. Farnsworth pravi, da so včasih rdeče dlani stranski učinek resnejše težave. Kažejo lahko na kronično bolezen jeter, čezmerno delovanje ščitnice (ali jemanjem preveč sintetičnega ščitničnega hormona) ali napredovano bolezen pljuč.

Rdeče dlani so lahko tudi simptom revmatoidnega artritisa. To je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene sluznico sklepov.

Kdaj k zdravniku zaradi rdečih dlani?

Rdečih dlani ni treba vedno zdraviti. Včasih bo težava izginila sama od sebe ali s preprosto spremembo življenjskega sloga. Če se to ne zgodi, morate o tem obvestiti svojega zdravnika.

Dr. Farnsworth predlaga: “Če se nepojasnjena rdečica dlani ne odpravi s hipoalergenimi vlažilci oziroma z  izogibanjem dražečim snovem, se dogovorite za obisk pri dermatologu.”

Pomagajo vam lahko najti glavni vzrok in vas napotijo ​​k drugim strokovnjakom, če menijo, da so vaše rdeče dlani posledica resnejše težave.

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Sladkorna bolezen, ščitnica ali kap … kaj obraz pove o vašem zdravju?

Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj vse lahko naš obraz razkrije o našem zdravju. Med drugim nakazuje tudi določene zdravstvene težave… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja