Kako masaža deluje na mišico Levator Scapulae

Kako masaža deluje na mišico Levator Scapulae? Bolečina v vratu lahko izčrpava in poslabša kakovost življenja. 

Kaj sploh je Levator Scapulae? 

Levator Scapulae je pomembna vratna mišica, ki dviguje in vrti lopatice (krilna lopatica). Nahaja se na zadnji strani vratu blizu sredine. Mišica se začne se blizu lobanjskega dna in sega navzdol do notranjega vidika lopatice. 

Informacije o živcih, ki napajajo mišico levator scapulae, prihajajo iz 4., 5. kranialnega živca in dorzalnega skapularnega živca.

Levator scapulae je ena od mišic zadnjega trikotnika vratu. Leži pod trapezo in sternokleidomastoidno mišico.

Vzroki za bolečine v mišici Levator Scapulae

Obstaja več vzrokov za bolečino levator scapulae.

Štirje najpogostejši so:

Slaba drža

Dolge ure pred računalniškim zaslonom in naša kompulzivna uporaba mobilnih telefonov so ogrozili našo držo, zaradi česar so obremenjene predvsem vratne mišice, vključno z lopaticami dvigalkami. Bolečino, mišično napetost in disfunkcijo lahko povzroči mišični stres zaradi slabe drže.

Ponavljajoči se gibi rok

K bolečinam v levator scapulae so nagnjeni tudi športniki, ki imajo ponavljajoče se gibe nad glavo, kot so plavalci, metalci in športni navdušenci z loparji. Dovzetni so tudi gradbeni delavci, ki delajo na stropih ali tisti, ki dlje časa gledajo navzgor.

Poškodbe rame

Scapulae, pogosto imenovana krilna lopatica, je sestavni del aktivnosti in funkcije ramen. Na položaj in delovanje lopatic vplivajo številni dejavniki, kar lahko posledično povzroči bolečino in zategnjenost v lopatici levator.

Poškodbe vratu

V vratu je več struktur, ki lahko ob poškodbi povzročijo bolečino in disfunkcijo levatorja scapulae. Najpogostejša sta cervikalni disk in cervikalni fasetni sklep. Disk je amortizer med vsakim od sedmih gradnikov v vratu, imenovanih telesa vretenc.

Faseta je majhen sklep na zadnji strani vratu, ki je dovzeten za poškodbe s posledično bolečino. Vsak vidik ima zelo specifičen vzorec napotitve, kot je prikazano spodaj. Referenčni vzorec faset C4/C5, vključuje isto območje kot mišica levator scapulae. Poškodba fasete C4/C5 povzroči vzorec bolečine, ki se pogosto zamenjuje z zakrčenostjo mišice levator scapulae.

Ali obstajajo načini za lajšanje bolečin Levator Scapulae?

Za bolečino levator scapulae, kot je opisano zgoraj obstaja veliko vzrokov. Prepoznavanje osnovnega vzroka je vedno najboljša možnost kako težavo odpraviti.

Masaža Levator Scapulae je lahko učinkovita pri zdravljenju blage, občasne napetosti in bolečine v Levator Scapulae. Če je bolečina Levator Scapulae trdovratna in se ne odziva na konzervativno oskrbo, je najverjetneje posledica poškodbe ramena ali vratu.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako lahko masažna terapija pomaga pri golfskem komolcu?

Teniški komolec poznamo kot eno od vrst tendinitisa komolca. Toda ali ste vedeli, da ima bratranca? Da, to je golf komolec. Tako kot teniški komolec, tudi če ne igrate golfa, ga lahko imate. To je namreč vnetje mišice na notranji strani komolca se lahko razvije pri komerkoli. Zlasti pri tistih, ki prekomerno obremenjujejo zapestja in mišice podlakti, kar je znano kot ponavljajoči se stres ali poškodba zaradi natega.

Kaj je golfistov komolec?

Golf komolec klinično znan kot medialni epikondilitis,  je stanje, pri katerem pride do vnetja medialnega epikondila komolca. Povzroča bolečino v komolcu, ki se lahko razširi na podlaket do zapestja… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja