Nevroznanstvenica našteva znake demence, ki jih ne smemo prezreti

Nevroznanstvenica pojasnjuje, da je demenca postopna izguba spomina, ki vpliva na vsakodnevno življenje. Popolna izguba spomina vsega, kar smo se do sedaj naučili in vedeli, tudi izguba naše identitete, se sliši kot prava nočna mora.

Žal je to vsakdanje življenje mnogih ljudi z Alzheimerjevo boleznijo in številnimi drugimi oblikami demence. Najpogosteje je prvi simptom demence pozabljivost. Toda kako vedeti, ali gre le za začasno težavo s spominom, ki je pogosta med staranjem, ali začetno fazo demence?

Kot pojasnjuje Hana Burianova, nevroznanstvenica in profesorica na Univerzi Bournemouth, obstaja pet znakov, ki nakazujejo, da ima oseba morda demenco. Ti simptomi vključujejo:

  • nepojasnjena in pogosta izguba spomina
  • nenehno ponavljanje določenih stavkov ali stvari
  • nenadne spremembe v vedenju
  • problemi z govorom
  • popolna sprememba osebnosti.

Vsak od teh simptomov lahko kaže tudi na drugačno, blažje zdravstveno stanje. Vendar, če se pojavi eden ali več teh znakov, nevroznanstvenica svetuje, da je vseeno priporočljivo obiskati zdravnika.

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Vsakodnevne navade, ki uničujejo zdravje vaših možganov

Zdravje možganov je zelo pomembno, saj so najbolj kompleksen organ v našem telesu in dobesedno nadzorujejo vse, kar počnemo. Kljub temu, jim vedno ne posvečamo toliko pozornosti, kot bi si jo zaslužili. Kot pojasnjujejo zdravniki, so zdravi možgani nujni za spomin, mišljenje in vsakodnevno delovanje. The Sun poroča, da če si prizadevamo ohraniti zdravje možganov, bomo s tem, tudi  močno zmanjšali tveganje za demenco ali Alzheimerjevo bolezen.

Vendar pa obstajajo določene vsakodnevne navade, s katerimi povsem nezavedno uničujemo zdravje možganov… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja