Nutricionisti opozarjajo na sicer zdrava živila, s katerimi pa ne smemo pretiravati
Čeprav številne znanstvene raziskave kažejo, da bi morali v vsakodnevno prehrano vključiti čim več zdravih živil, z nekaterimi ne smemo pretiravati, opozarjajo nutricionisti. Strokovnjaki se namreč strinjajo, da lahko prekomerno uživanje nekaterih živil povzroči več škode kot koristi.
Čeprav so sama po sebi zelo zdrava, naslednjih živil ne smemo uživati prepogosto, saj lahko zaradi svoje sestave povzročijo zelo neprijetne stranske učinke.
Ta živila so:
- zelenjava iz družine križnic (brokoli, cvetača, ohrovt, zelje),
- živila, bogata z zdravimi maščobami (avokado, oreščki, olivno olje),
- voda z limono,
- sadni jogurt,
- ovseni kosmiči,
- ribe,
- temna čokolada,
- živila, bogata z vlakninami (chia semena, jagodičevje, stročnice),
- živila, bogata z betakarotenom (korenje, sladki krompir).
Nutricionisti pojasnjujejo, da bi lahko prekomerno uživanje zelja povzročilo prebavne motnje, voda z limono lahko ob prekomernem uživanju škoduje zobni sklenini, živila, bogata z vlakninami, povzročajo drisko, napenjanje in napenjanje.
Hrana z betakarotenom lahko spremeni barvo kože (stanje, znano kot karotenemija), medtem ko lahko preveč ovsenih kosmičev povzroči zaprtje in bolečine v trebuhu.
Prekomerno uživanje rib je lahko še posebej nevarno, saj lahko, kot pojasnjujejo strokovnjaki, prevelike količine povzročijo zastrupitev z živim srebrom.
vir Foto: Pexels
Ne spreglejte…
Začimbi, ki lahko pomagata izgubiti trebušno maščobo
Za razliko od podkožne maščobe, ki se nahaja tik pod kožo, je visceralna maščoba shranjena globoko v trebuhu (abdominalnem delu).
Določena količina je potrebna za zaščito in izolacijo vitalnih organov. Vendar pa je preveč visceralne maščobe povezano z različnimi stanji in boleznimi. Vključno s sladkorno boleznijo, srčnimi boleznimi in rakom.
Zato je ohranjanje ravni visceralne maščobe na minimumu bistvenega pomena za vaše zdravje. Zdrava prehrana je eden od ključnih dejavnikov, ko gre za količino visceralne maščobe… več tukaj.