Potenje med spanjem je lahko znak določenih zdravstvenih težav

Občasno nočno potenje je nekaj običajnega. Največkrat je posledica toplega prostora ali pretežkih odej. Če pa se ponoči pogosto znojite, je lahko znak določenih zdravstvenih težav, ki jih je treba zdraviti. Kot pojasnjujejo zdravniki, obstaja več različnih vzrokov za nočno potenje.

Dr. Aarthi Ram, nevrolog in specialist za medicino spanja pri Houstonu Methodist pravi, da je nočno znojenje normalno. Med spanjem občutite spremembe v telesni temperaturi in včasih lahko to povzroči znojenje. Čeprav je ta pojav nekoliko neprijeten, je nočno potenje večinoma neškodljivo. V nekaterih drugih primerih, pa je lahko znak določenih zdravstvenih težav.

Kot pojasnjuje Ram, lahko nočno potenje povzroči uživanje alkohola pred spanjem, visoka raven stresa, visoke temperature v prostoru, kjer spite, in nekatere vrste zdravil. Zdravila, ki lahko največkrat povzročijo povečano znojenje ponoči, so namreč antidepresivi, zdravila za hormonsko terapijo, zdravila za hipertenzijo in zdravila za hipoglikemijo.

Poleg tega je nočno potenje pogosto eden prvih znakov menopavze pri ženskah. Ram navaja, da ima kar 75 odstotkov žensk v menopavzi težave s povečanim nočnim potenjem.

V nekaterih primerih se nočno znojenje pojavi kot posledica zdravstvenega stanja ali bolezni, vključno z:

  • avtoimunskimi boleznimi, kot je npr. revmatoidni artritis,
  • rakom, vključno z levkemijo, limfomom in rakom prostate,
  • depresijo,
  • srčno boleznijo,
  • hipertiroidizmom (znan tudi kot prekomerno delovanje ščitnice),
  • debelostjo,
  • resnimi okužbami, kot sta endokarditis in tuberkuloza ter
  • motnjami spanja, vključno z obstruktivno apnejo v spanju.

“Spanje in znojenje sta zelo zapletena procesa, ki se odzivata na številne znake in lahko zagotovo vplivata drug na drugega,” pravi dr. Ram. “Če se redno zbujate prepoteni in doživite nenadno nočno potenje, ki mu sledi izguba teže, je čas, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Prav tako je potreben posvet, če vam nočno potenje preprečuje kakovosten spanec.”

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja