Pozimi potrebujemo več spanja! Koliko?

Videti je, da bi ljudem v zimskih mesecih koristilo malo več spanja. Študija, objavljena v reviji Frontiers in Neuroscience, je pokazala, da imajo ljudje s pomanjkanjem spanca v primerjavi s toplejšimi meseci, pozimi daljša obdobja REM spanja. Saj tudi noč traja dlje.

Raziskovalci z medicinske univerze Charite v Berlinu so v nemški bolnišnici zbrali 292 bolnikov z nezadostnimi ali potencialnimi motnjami spanja. Prosili so jih, naj spijo naravno, torej brez nastavljanja budilke. Nato so spremljali kakovost, trajanje in vrsto spanja subjektov.

Skupni čas spanja je bil približno eno uro daljši pozimi kot poleti. Spanec REM, povezan s cirkadianimi ritmi, je bil medtem pozimi 30 minut daljši. Slednje morda nakazuje, da so ljudje v globokem spanju dlje in bolj utrujeni zaradi pomanjkanja svetlobe.

“Človeška fiziologija se pozimi zmanjša, zato se februarja ali marca počutimo prazni,” je povedal avtor študije dr. Dieter Kunz.

Čeprav ima večina ljudi strogo določen čas prebujanja zaradi šolskih ali službenih urnikov, bi posameznikom koristilo, če bi v hladnejših mesecih odšli spat eno uro prej, menijo avtorji.

Ne spreglejte…

Za boljši spanec pred spanjem jejte ta sadeža

Zdravstveno stanje in stresen vsakdanjik, lahko resno ogrozi vaš spanec. Na srečo je to težavo mogoče ublažiti z nekaj preprostimi spremembami. Nekateri strokovnjaki za daljši in kakovostnejši spanec priporočajo sadje. Za najbolj koristne pri izboljšanju učinkovitosti spanja so se izkazali kivi in višnje.

Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition je prednosti kivija za spanje poudaril prvi. Po raziskavi, ki jo je objavila revija, kivi vsebuje številne spojine, med drugim antioksidante in serotonin, ki ugodno vplivajo na zdravljenje motenj spanja.

Do te ugotovitve so znanstveniki prišli po raziskavi na vzorcu 24 anketirancev, starih od 20 do 55 let. Vsi udeleženci so štiri tedne vsak večer uživali kivi, uro pred spanjem. Po štirih tednih so pokazali večjo zaspanost pred spanjem. Prav tako se je skrajšal čas, ki so ga potrebovali, da zaspijo… več tukaj.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja